Recenze: Odborná literatura

Dá se uvolnit a příjemně naladit pomocí otázky?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

 Svěží kniha Umění ptát se od německé psychoterapeutky Carmen Kindl-Beilfuss má za cíl probudit nitro čtenáře, nenásilně ujasnit jeho myšlenky i podpořit čtenářův potenciál. Otázky jsou zdánlivě banální, ale úderné a je snadné při nich popustit uzdu fantazie. Formou sebezkušenosti je pak možné objevit vlastní já, vyřešit palčivý problém, tvořit i pomoci svým blízkým. A co je nejzajímavější? Je to zábava!


knihaUmění ptát se je určena pro psychoterapeuty, psychology, novináře i čtenáře, kteří se chtějí naučit vést lehkou i podnětnou konverzaci. Dobře položené otázky vnáší do rozhovoru pohyb a probouzejí život dotazovaných i tázajících se. Mohou z vás udělat zábavného společníka i empatického posluchače. Otázky dokážou vzbudit zamyšlení nad problémem a přinést nové úhly pohledu.

Umění ptát se může čtenáři posloužit i jako podnět k řešení problémů pro ty, kteří se nechtějí zabývat minulostí. V krátkosti autorka čtenáři vysvětlí, jak klást otázky, které pomáhají člověka posouvat vpřed. Otázky se hodí nejen k vlastní sebereflexi, ale i jako rámec pro vytváření zajímavých otázek při každodenní konverzaci. Carmen Kindl-Beifluss při sepsání knihy čerpala ze svých bohatých zkušeností jako výcvikové terapeutky i jako přítele.

Kniha se čte velmi lehce a informace se snadno vstřebávají, protože autorka klade důraz na příklady a nezáživnou teorií se tolik nezabývá. Díky tomu se dají poznatky snáze aplikovat do reálného života. Zároveň publikace obsahuje i přílohu Karty s otázkami, které se dají použít jako psychoterapeutické cvičení, mohou se stát prostředkem ke každodennímu zamyšlení, nebo dokonce posloužit jako originální společenská hra či soutěž o nejbláznivější odpověď.

Často jsem se při čtení pozastavila a řekla si: To je trefné nebo Takhle jsem o tom nepřemýšlela. Kniha mě často přiměla zasnít a nechat se políbit múzou fantazie. Pomocí jednoduchých otázek z oblasti vztahů, budoucnost, dětství, volného času, dovolené a jiných témat jsem měla možnost podívat se na svůj život jinýma očima a dozvědět se, co bych ještě chtěla prožít. Tyto otázky mi hravou formou připomněly, v co bych ještě mohla doufat a co bych chtěla uskutečnit. Proto je Umění ptát se výborným společníkem na únavné cesty, protože probouzí chuť žít.

Ukázka z knihy:

Kam směřuje tvá touha, koho bys chtěl/a ve svém životě určitě ještě potkat?
Co ti toto setkání umožní?
Jaký kruh se tím pro tebe uzavře?

Představ si, že se setkáš se svým budoucím já v období vlastní budoucnosti, kdy se nádherně rozvinul tvůj velký potenciál: Co tě nejvíc osloví při zjevení budoucího já?
O čem mluvíte?
Která otázka tě nejvíc zajímá?
Jaký dojem zůstane po setkání?
Které nápady tě doprovázejí? Co by sis chtěl/a zaznamenat?

Čeho by ses chtěl/a postupně zbavovat, aby ses víc otevřel/a pro to, co přijde?
Čeho necháš, aby ses mohl/a více soustředit na své vize budoucnosti, sny a nápady, které tě povedou dál?
(KINDL-BEILFUSS, Carmen. Umění ptát se v koučování, poradenství a systematické terapii. Překl. Lenka Hradilová. Praha: Portál, 2012, s. 172).

Knihu Umění ptát se v koučování, poradenství a systematické terapii vydalo nakladatelství Portál

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení