Recenze: Odborná literatura

Krůček od trůnu – jaký byl skutečně následník habsburského trůnu?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

 Na tuto otázku můžeme hledat odpověď ve druhém vydání knihy rakouského historika Friedricha Weissensteinera – František Ferdinand. Krůček od trůnu.  Tato výrazná osobnost našich dějin se těší velké oblibě především kvůli své tragické smrti a ještě tragičtějším důsledkům, které z ní vyplynuly.

 

frantisekNakladatelství Ikar vydalo tuto knihu ve druhém přepracovaném vydání v lednu roku 2013. Autor pro druhé vydání knihu upravil, připsal kapitolu věnující se osudům dětí Františka Ferdinanda a doplnil knihu novými fotografiemi.

První kapitolu věnoval události, která ovlivnila zájem historiků o Františka Ferdinanda nejvíce. Podrobně sleduje jeho cestu do Sarajeva, jeho pobyt v něm i každodenní hrozbu atentátu. Účastníci této výpravy, stejně tak jako František Ferdinand s chotí Žofií Chotkovou, si byli vědomi, že smrt může přijít. Přesto nehodlali ze svých požadavků slevit.

Následují kapitoly, ve kterých se autor vrací ke kořenům rodu a vysvětluje dědičný odkaz císaře Františka Josefa. Poté přichází obrazy ze života Františka Ferdinanda, jeho život a láska s Žofií Chotkovou atd. Novinkou v druhém vydání je kapitola pojednávající o osudech jejich dětí. Jaký byl jejich život po smrti rodičů? Jak vnímaly události, které následovaly, a jakým způsobem se to dotklo jich samotných? Odpověď se dočtete v této útlé, leč na informace velmi obsáhlé publikaci.

Autor píše text plný fakt a zhuštěných informací, přesto jej dokáže pojmout čtivě a vtáhne svého čtenáře do děje. Celý text bohatě doprovází fotografiemi rodiny i míst, která mají lépe ilustrovat, kde se František Ferdinand pohyboval, kde žil a jaká byla jeho životní filozofie. Mezi jinými jmenujme především zámek Konopiště, který hrál v jeho životě důležitou roli.

Na konci knihy je umístěn nezbytný rodokmen, na kterém autor demonstruje rozvětvenost rodiny a složité vztahy, které vedly k následnictví Františka Ferdinanda. Nechybí ani popis míst a objektů, ve kterých František Ferdinand žil, nebo tam nějaký čas pobýval. Seznam použité literatury pak může poukázat na odbornou propracovanost knihy.

Osobně bych tuto knihu zařadila mezi populárně naučnou literaturu oslovující širší okruh čtenářů. Může osvětlit některé události a detaily studentům historie či historikům – amatérům, stejně jako si ji může přečíst běžný čtenář, kterého zaujmou habsburské dějiny či přímo osobnost Františka Ferdinanda.

Knihu František Ferdinand. Krůček od trůnu. vydalo nakladatelství Ikar

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení