Recenze: Odborná literatura

Obrazce vyvolávající otázku „Co to může být?“

1 1 1 1 1 (1 hlas)
skvrna

Herman Rorschach, narozený v roce 1884, byl švýcarským psychiatrem, kterému spolužáci přezdívali „Klex“, neboli „Skvrna“. Metodou abstraktních obrazců vytvořených inkoustovými skvrnami se zabýval již od školních let. Jeho dílo přesáhlo rámec psychologie a nyní je součástí světové kultury. Inkoustovými skvrnami se inspirovalo i mnoho umělců, můžeme je tak najít ve filmech, v komiksech (příkladem může být Watchmen), ale také v hudební tvorbě.

 

kniha„Rozsáhlý zájem odborné i laické veřejnosti o tento psychodiagnostický nástroj se na něm přirozeně podepsal v dobrém i zlém. Nelze se již dopočítat, kolik rozmanitých způsobů práce s touto metodou vzniklo a bylo semleto kritikou. Kolik bylo formulováno různých definic této metody. Kolik mýtů se v historii ROR metody objevilo. Z kolika stran čelila ROR metoda kritice. (…) Protože je velmi náročné zorientovat se v takto komplexní problematice, je cílem této publikace určitým smysluplným způsobem utřídit stávající poznatky a interpretační možnosti, které ROR metoda nabízí,“ dočteme se v Úvodu knihy Rorschachova metoda od doktora Martina Lečbycha (vydání 1., 2013). Je tedy zřejmé, že se rozhodně nejedná o knihu pro laiky. Autor sám upozorňuje, že je obtížné tuto knihu číst bez předchozího načtení odborné literatury, jejíž názvy přikládá.

Laici by si tak snad něco odnesli z první kapitoly, ve které autor zkoumá percepčně-kognitivní procesy, které jsou podle jeho názoru primárním východiskem ROR. Dokládají totiž důkazy, že například je člověk schopen vnímat jevy, které nikdy nemohou reálně existovat (viz grafická díla M. C. Eshera), nebo o vlivu naší minulé zkušenosti s vnímaným objektem atd. Jinak je však kniha velmi odborná, text hustě zaplňuje stránky, avšak je členěn do kapitol, podkapitol a důležité informace jsou zvýrazněné tučně nebo kurzívou, najdeme zde také přehledné tabulky.

Velký nedostatek vidím v absenci obrázkové přílohy, hlavně v kapitolách, které různé typy skvrn popisují a uvádí příslušné emoce nebo představy, které mohou vyvolat.

Rorschachova metoda je unikátním počinem, snaha včlenit tuto metodu do širšího teoretického rámce a utřídit teoretické poznatky – tedy ne praktické. Není pochyb o její odbornosti a přehlednosti, ale vzhledem k tomu, že zde chybí jakýkoli obrázkový materiál samotných inkoustových skvrn, je vcelku drahá (nakl. Grada, 249,-).

Knihu Rorschachova metoda vydalo nakladatelství Grada 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení