Recenze: Odborná literatura

Koho milovali?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
k

Ne každý se zajímá o české výtvarné umění 19. století. Některá tehdejší díla byla během let zničena, ale osudy jejich autorů lákají i dnešní populaci. Zajímavé jsou jejich soukromé životy. Jak se vůbec chovali v kruhu rodiny? Co je ovlivnilo? A proč…? Takové otázky si klade Martina Drijverová, autorka knihy Lásky českých malířů, vydané v nakladatelství Edika.


kKdo od Drijverové už nějakou knihu četl, ví, že píše především populárně naučnou literaturu pro dětské čtenáře. Začalo to dvěma díly série Dějiny očima Psa, která se týkala nejen raných dějin, ale ve druhém dílu se hravě přesunula také do novověku. Poslední dobou se začala autorka zabývat osudy významných osobností 19. století. Začala Láskami českých spisovatelů, následují Lásky českých malířů a v blízké době se můžeme těšit na vydání Lásek českých skladatelů. Přestože přešla od lehce poupraveného příběhu vyprávěného Psem (děti to tak mohly lépe pochopit) ke skutečným důležitým osobnostem českého národního obrození, nijak se nezměnil její záměr – představit malíře v jiných souvislostech, než jak je běžně známe. Ne pomocí jejich děl, ale prostřednictvím dopisů, deníkových zápisků a výroků jejich přátel. I takové hvězdy jako byl Mánes, najednou ukazují svoji lidštější tvář, a je to tak jedině dobře.

Přestože jde o knihu především pro děti, které by mohlo snadno vyděsit téma, jemuž se autorka rozhodla věnovat, hned v úvodu se objevuje zmínka, že kniha není učebnice, ale zabývá se city jednotlivých aktérů. Další stránky už jenom potvrdí, že nešlo o plané sliby a publikace skutečně učebnici ani vzdáleně nepřipomíná. Ani svým vzhledem, ani tím, jak se Drijverová úkolu zhostila. Ostatně to dokázala už v Láskách českých spisovatelů, pomyslném prvním díle série.

Na konci čtení o každém z výtvarníků se zjevuje jakýsi přehled nejzajímavějších děl. Je to skutečně pouhý seznam s názvem a rokem vzniku toho či onoho obrazu. Není tu ani zmínka o tom, za jakých podmínek byl namalován, kým byl objednán nebo kde je dnes vystaven. Pouze u několika výjimek, jako je například původní opona Národního divadla, je v závorce stručná poznámka, že dílo bylo zničeno. Zkrátka, kdo se chce pokochat pohledem na originál, musí trochu zapátrat, aby se k němu vůbec dostal.

Lásky českých malířů (podobně jako Lásky českých spisovatelů) na čtenáře zapůsobí snivým zpracováním ilustrací, jejichž autorstvím se může pyšnit Vojtěch Otčenášek.  Ve všech případech to jsou lehce stylizované portréty a autoportréty malířů a jejich milovaných. Některé z nich svým způsobem připomínají znázornění známých osobností na bankovkách, nad jinými si čtenář chvíli musí lámat hlavu, něž si uvědomí, koho mají představovat. V tom mu však výrazně pomáhají nápisy zakomponované přímo do ilustrací, takže je po chvíli zase doma.

Jak z textu, tak z ilustrací člověk získává pocit, že je autorka do problematiky 19. století opravdu zabraná. Z knihy přímo sálá její zájem a skoro hmatatelně se přenáší na čtenáře. Jak lépe děti přitáhnout k učení a historii?

Knihu Lásky českých maliřů vydalo nakladatelství Edika

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení