Recenze: Odborná literatura

Proč se mnou nemluvíš? Aneb příručka pro všechny manžele

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Problémy ve vztahu? A všechny neřešitelné? Omyl. Vždy existuje určitá šance, jak se druhému ve vztahu přiblížit a ať už domnělý nebo skutečný problém vyřešit. Kniha Tomáše Nováka Proč se mnou nemluvíš?! se zaměřuje především na partnery, kteří nedávají vůbec najevo city, žijí svůj život a neberou příliš ohledy na rodinu, která ovšem jejich chováním strádá. Jak z toho ven?


knihaProč se mnou nemluvíš?! je určena všem, kteří žijí s odtažitým partnerem, jenž nedává najevo své city, a zdá se, že ho vůbec nezajímá jeho rodina ani přátelé. Život s takovým člověkem se může proměnit v opravdové peklo, pokud se do vztahu vstupovalo s naprosto jinými očekáváními. Tato kniha proto cílí na všechny ženy, které žijí s tzv. schizoidním, citově uzavřeným partnerem. Tato kniha může také přinést řadu cenných poznatků soudcům, advokátům, lékařům, psychologům a sociálním pracovníkům.

PhDr. Tomáš Novák vystudoval psychologii na Filozofické fakultě MU v Brně a v současnosti se zabývá především manželským a rodinným poradenstvím. Napsal mnoho populárních publikací o rodinném soužití, asertivitě a dlouhodobě se také zabývá problémy výchovných obtíží s dětmi.

Proč se mnou nemluvíš?! je určena, jak už bylo řečeno výše, především ženám, které žijí s citově uzavřenými partnery. Pro muže může posloužit jako zrcadlo, i když pochybuji, že by si to některý z nich přečetl, přestože kniha je to velmi čtivá. Nechybí zde příklady z praxe, ani drobné napomenutí, že život není sen, a proto je důležité mít od společného života s partnerem realistické očekávání.

V tomto případě spíše čtenářky tedy v knize najdou někdy hravým, někdy drsným způsobem rady, jak změnit svůj přístup k partnerovi a stát se o něco tolerantnější. A právě tolerance pak může vést ke zlepšení vztahů. Koneckonců někdy hezkému vztahu škodí spíše naše naivní iluze, než náš partner.

Tato útlá publikace pomůže rozklíčovat důležité prvky, které mohou vést k problémům s partnerem, ale zlepšení vztahu už záleží na tom, jak si rady vezmou čtenářky k srdci, a také na tom, jak je manžel či přítel ochotný spolupracovat. Autor také vtipně glosuje, že všem učitelkám, které jsou provdané za technika, vrátí svůj zisk z prodeje knihy.

Každopádně je to kniha pro každou nešťastnou duši, která nechápe, proč se její vyvolený chová, jako by pro něj byla vzduch, přestože spolu umí být velmi šťastní. Proč se mnou nemluvíš?! důkladně rozebírá možné problémy ve vztahu a může být nápomocná k jejich řešení. Tomáš Novák je navíc zkušený psycholog, který o problémech jen nečte, ale každodenně se s nimi u svých klientů setkává. Tak proč by neměla pomoci příručka napsaná právě jím?

I proto si myslím, že by si knihu mělo přečíst hodně žen, a nejen ty, které mají podobný problém se svým partnerem, ale i ty, které by díky pochopení problematiky mohly pomoci svým kamarádkám, přítelkyním či známým.

Co se mi ovšem na knize příliš nezamlouvá, je autorův styl psaní. V publikaci je na můj vkus až příliš odbíhání, které je sice zábavné, ale na druhou stranu nikam čtenáře neposouvá. Tyto odbočky pak působí stylem, že si autor spíše honí tričko, než aby čtenáře doopravdy zasvětil do dané problematiky.

Tak jako tak je těžké hodnotit knihy o psychologii. Jejich přečtení totiž není hlavním přínosem, ale spíš pochopení zákonitosti a praktické použití v každodenním životě. V příbuzenstvu mám jednoho takového schizoida a věru to s ním doopravdy není lehké. Ale po přečtení aspoň tuším, co se v něm odehrává a jak by se mohly naše vztahy zlepšit. A to je na tom to nejdůležitější.

Ukázka z knihy:

Krok první - inventura v babiččině krabičce dívčího snění
V babiččině krabičce bývá sentimentálně romantické haraburdí. Má své kouzlo, lež v moderním světě nemá pragmatické uplatnění. Do sfér onoho krásného, ale nepraktického, dávno překonaného a trochu kýčovitého zboží, zahrneme především tzv. mýty o partnerském životě. Patří sem především názory typu:
Po svatbě budeme spolu šťastni, pokud nás smrt nerozdělí.
Manželství napraví problémy.
Manželského partnera je vždy možno vychovat, respektive upravit jeho chování tak, aby to vyhovovalo rodině.
Manželství je instituce určená k naplňování životních potřeb partnerů.
Manželé mají mít společné zájmy, být co nejvíce spolu a jeden druhým se zabývat.
(NOVÁK, Tomáš. Proč se mnou nemluvíš?! Praha: Grada, 2013. s. 57.)

Knihu Proč se mnou nemluvíš?! vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení