Recenze: Odborná literatura

Španělština, aneb domluvte se s 400 miliony rodilých mluvčích

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
divka

Španělština je jedním z nejrozšířenějších světových jazyků. A také krásně zní. I mně popadla touha se tento jazyk naučit, jakou učebnici si ale vybrat? Nakonec má volba padla na Učebnici současné španělštiny od Olgy Macíkové a Ludmily Mlýnkové. Jak obstála?

 

knihaUčebnice současné španělštiny – 1. díl je určena všem zájemcům o získání základů španělského jazyka, je vhodná také pro samostudium. S její pomocí lze rozvinout schopnost komunikovat a psát v běžných životních situacích. Učebnice vychází ze současné evropské španělštiny, na nejdůležitější rozdíly latinsko-americké španělštiny je upozorněno.

Učebnici napsalo duo zkušených španělštinářek Olga Macíková a Ludmila Mlýnková. Olga Macíková vyučuje španělštinu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Při svých pobytech ve španělsky mluvících zemí shromáždila velké množství materiálů, které využívá při zpracování různých učebnic. Ludmila Mlýnková vyučuje španělštinu a portugalštinu na VŠE. Je rovněž autorkou řady učebnic zaměřených na obecný i odborný jazyk.

Učebnice je rozdělená do 21 lekcí. Každá kapitola obsahuje slovní zásobu, výrazy a fráze spojené s vybranými konverzačními okruhy, gramatický výklad, cvičení na upevnění znalosti gramatiky. Učebnice také obsahuje klíč ke cvičením, přehled sloves a slovníček. Nahrávka slouží k utvrzení slovní zásoby a výslovnosti i k naposlouchání frází a obratů v rozhovorech.

Učebnice je obsáhlá a příjemně barevně laděná do tónů červené, a jak je známo z psychologie červené a tučně zvýrazněné písmo se dobře pamatuje. Kdyby obsahovala více obrázků, mohla by snadno suplovat i standardní učebnici španělštiny. A jelikož je určená pro samouky, je samozřejmě gramatika vysvětlena i česky. Tuto učebnici jsem si vybrala i proto, že se podle ní učí španělština na filosofické fakultě Masarykovy univerzity.

Španělština je naštěstí na výslovnost jeden z nejlehčích jazyků, přinejmenším mi tak připadá po studiu francouzštiny, kdy trvalo dosti dlouho, než jsem si já i mí spolužáci vštípili do paměti výslovnost a dokázali plynule číst. Přesto myslím, že je trochu na škodu, že je slovníček v Učebnici současné španělštiny ponechán lidově řečeno bez chlívečku pro výslovnost. Občas je proto nutné si výrazy najít v jiném slovníku, aby se dané slovíčko nenaučil člověk špatně. Pro zachycení správné výslovnosti je nutností koupit si učebnici s CD nebo MP3 a poslouchat ji třeba při mytí nádobí nebo jízdě autem, aby se výslovnost i rytmus jazyka vryla do paměti a snadno vybavovala.

Španělština je také docela jednoduchý jazyk na gramatiku. Trochu těžší je časování sloves a zapamatování si členů u podstatných jmen, ale není to zase nic hrozného. Proto je dobré věnovat se jí opravdu pravidelně. Tedy ne nárazově tři hodiny v sobotu, ale raději si učivo rozvrhnout do hodinových, nejlépe půlhodinových bloků.

Učebnice současné španělštiny je pro mě vítanou pomůckou učení tohoto krásného jazyka. Je přehledná, výstižná, každému gramatickému jevu se věnuje v dostatečné šíři. Ale i tak stejně jako u všech ostatních učebnic je potřeba doplňovat si a zatraktivňovat studium hraním různých her, přeříkáváním si dialogů, učením se či spíše skoro až drilováním slovíček a občas i frází. A toto pravidlo platí především u všech učebnic pro samouky, kde je látka v knize velmi nahuštěná. Učebnice současné španělštiny hodnotím jako solidní základ pro naučení se tohoto jazyka a dobře se z ní dá vycházet i při doplňování a utužování si znalostí z dalších materiálů.

Knihu Učebnice současné španělštiny vydalo nakladatelství Computer Press 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení