Recenze: Odborná literatura

Chcete vážně znát pravdu o pšenici?

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
detail

Stojíte v řadách těch, kteří bez buchty, koblížku, sušenek, ranních cereálií a paštikou namazaných rohlíků nedají ani ránu, nebo se stravujete vyváženě a dobře víte, že bílé pečivo jste správně nahradili celozrnným? Zatímco první skupina z vás tuší, že vaše strava nedostane pět bodů z pěti v kolonce Zdraví, tak vy druzí možná netušíte, že vaše snahy přicházejí vniveč, protože i váš jídelníček obsahuje nezdravou složku – a to je pšenice. William Davis, autor bestselleru Život bez pšenice, vás nenechá na pochybách, že pšenice není to, co bývala, a že život bez této suroviny může být po všech stránkách přínosem.

Na tom, že se kniha stala podle The New York Times bestsellerem, není nic zvláštního. Má vše, co by člověk od takové knihy mohl očekávat a možná ještě něco navíc: je napsaná čtivě (nemáte tedy pocit, že čtete nějakou vědeckou brožuru, protože autor používá běžný slovník, leckdy i expresivní výrazy); obsahuje odborné termíny, které autor vysvětluje, tedy nemusíte úpět nepochopením, ale zároveň se necítíte ošizeni; pobaví (názvy kapitol: Polib můj bolák na rozloučenou, Když nesnášíš pšenici, padej z kuchyně nebo Safra, vidím trochu rozplizle); předkládá konkrétní životní příběhy (většinou v rámečku a často z vlastní zkušenosti autora, který je kardiologem); je přehledně rozdělená do kapitol a podkapitol a nejen, že autor pečlivě a srozumitelně vysvětlí, proč se změnila kvalita pšenice, v čem spočívá její problém (komplexem méněcennosti tedy netrpí), na jaké části těla má negativní vliv (spoiler: na všechny), v čem všem je obsažena, ale hlavně – přidává seznam potravin, kterými můžete pšeničné výrobky nahradit spolu s týdenním jídelníčkem a 28 zajímavými recepty.

knihaPokud už teď se zajímáte aktivně o svoji stravu, tak vás varuji – po přečtení Života bez pšenice už možná budete se zasněnýma očima hledět do minulosti, jak to ti lidé v pravěku měli lehké. Jak ještě neexistovaly žádné nadnárodní společnosti, které by pro ně modifikovaly potraviny (jen a jen z čisté lásky: „Moderní komerční pěstování pšenice si klade za cíl vyšší výnosy, snížení výrobních nákladů a masovou produkci za všech okolností stejné komodity. A za celou tu dob se nikdo nahlas nezeptal, zda jsou tyto vlastnosti slučitelné s lidským zdravím.“ Str. 33). Že na úkor zdraví, komu by to vadilo, když prasátko se bude naplňovat penězi? Pokud se ale o svoji stravu doopravdy zajímáte a nenecháte se jen tak lehce zahltit negativními informacemi o všem, co jíte (nebo jste jedli), tak pro vás bude kniha jistě velkým přínosem. Kdybyste nevěřili autorovi, renomovanému kardiologovi, můžete věřit citacím z odborných článků, které využívá.

Jedinou nevýhodou této knihy je fakt, že je psaná především (ale nejen) pro Američany. Autor jmenuje americké firmy, americké asociace, americké výzkumy a knihu staví na tom, že bez pšenice zhubnete („V této knize vám chci objasnit, že jídla s obsahem pšenice, ať stoprocentním nebo nižším, způsobují tloustnutí. Dokonce tvrdím, že přílišná spotřeba této plodiny je hlavní příčinou epidemie obezity a cukrovky ve Spojených státech.“ Str. 74) a budete zdravější jak psychicky, tak fyzicky. Pšenice je totiž droga a její vysazení má za následek „absťák“. Konkrétními příklady a výzkumy to také potvrzuje.

Autor se kromě zmíněného věnuje podrobně historii pšenice a jejím proměnám až do dnešní nestravitelné podoby (od natúfské kaše k děrovaným koblihám), složení pšenice (včetně lepku), popisuje její destruktivní vlivy na lidské zdraví (ve dvou obsáhlých kapitolách se zvlášť věnuje celiakii a diabates), rozvíjí mírně konspirační (ale ne až tak fantaskní) teorie o pohnutkách společností i vlády (za vším hledej peníze) a předkládá tisíc a jeden důvod, proč se zbavit pšenice (nebo se nad tím přinejmenším zamýšlet) a jak na to („Připravte se, že budete zdraví.“ Str. 222).

Jednou se možná naplní autorova myšlenka: MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE: Konzumace pšenice ve všech jejích formách může těžce poškodit Vaše zdraví.

Knihu Život bez pšenice vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení