Recenze: Odborná literatura

Po Černobílých idolech vyšly i televizní

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Aleš Cibulka je známý svou pátrací posedlostí, chutí přijít všemu na kloub, odhalovat nové informace – miluje okamžiky strávené v archivech, kde vyhledává fotografie a zajímavosti především pro své pamětnické kalendáře. Je důsledný, pečlivý, v textech laskavý, objevil kde co nového – není divu, že okruh jeho fanoušků je patřičně široký.

Donedávna se věnoval především filmové produkci meziválečného období dvacátého století. Tři roky nazpět se však „zavrtal“ i do českotelevizního archivu a vytvořil kalendáře televizní, v nichž se objevují známé tváře z obrazovky a osobnosti spjaté s Českou, respektive Československou televizí, které v tom daném roce slaví kulatiny či půlkulatiny. Není proto od věci, že se v roce, kdy naše nejstarší stanice slaví šedesátiny, objevila kniha s názvem Televizní idoly a další.

knihaStejně jako ve známých filmových publikacích (už se narodily dvě) se Televizní idoly dělí do dvou částí: v první, jakési rekapitulační, je v podkapitolách shrnuto a textově rozšířeno to, co vyšlo ve třech dosud vydaných kalendářích. Objevují se tu oddíly Herečky, Herci, Seriály, Večerníčky, Zpěvačky, Zpěváci a hudebníci, Hlasatelky a hlasatelé, Mistři slova, Ti za kamerou a Kuriozity. Pod každým heslem najdeme několik známých tváří, pořadů, znělek. V druhé části publikace jsou rozhovory, které vedl publicista Tomáš Pilát s tvůrci televizních pořadů: s režisérem Františkem Polákem, kameramanem Vladimírem Opletalem, hlasatelkou Olgou Čuříkovou, Janou Štěpánkovou (řeč se točila kolem Takové normální rodinky), Lubomírem Lipským, Janem Skopečkem a Ladislavem Trojanem, představiteli tří generací chlapů z jedné chalupy z legendárního seriálu Tři chlapi v chalupě. V této druhé části ještě Aleš Cibulka vyzpovídal Josefa Zímu (od swingu až k dechovce) a najdeme zde i ukázku z připravované knihy Daniela Růžičky o Jarmile Šusterové-Horčičkové.

Na čtenáře tak čeká sto sedmdesát šest stran informací, které možná neznali, nebo si je dosud nedali do souvislostí. Kromě osob z televizní obrazovky i z televizního zákulisí kniha připomíná i kuriózní idoly: nezapomenutelného pana Vajíčka, který uváděl každou televizní reklamu. Jeho obliba dosáhla takových rozměrů, že časem mu autoři museli pořídit i paní Vajíčkovou. Mezi kuriozity patří i velmi výrazná a dodnes pamětníkům v uších znějící znělka Nedělní chvilky poezie, či grafické oznámení Poruchy mimo území ČSSR.

Aleš Cibulka s pomocí Tomáše Piláta stvořil další pohodovou knížku, kterou můžeme číst pěkně spořádaně od začátku do konce, nebo jí může listovat a na přeskáčku vyhledávat oblíbené postavy, osobnosti, seriály – prostě vydrží dlouho, každý může pospíchat kupředu, případně se vracet, pomalu vychutnávat okamžiky vzpomínek, které jednotlivé informace vyvolávají… Historie televize a lidí kolem ní je tolik zajímavá a lákavá… Jen mám trošku pocit, že už jde o vaření z druhé vody, že většinu informací jsme se dozvěděli z kalendářů na ten který rok. Nicméně chápu snahu nakladatele o komplexní zpracování shromážděných informací a uspokojení zájmu těch lidí, kteří nechtějí schraňovat stolní kalendáře, ale touží po „opravdové“ knížce, které by to slušelo v knihovně.

Knihu Televizní idoly a další vydalo nakladatelství Edice ČT

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení