Recenze: Odborná literatura

Praktické návody, jak vyběhnout se zimou

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Krásná představa prvních sněhových vloček, které se rozpouštějí na pootevřených rtech nádherné ženy, je něžně zkalena tím, že člověku u ní začnou omrzat prsty na rukou, pak na nohou, pak se do něho pustí nesnesitelná klendra, která rozjektá zuby, z nosu se začnou linout výtvory sliznice a ženiny rty začnou skučet do prostoru dávivým kašlem prvních chřipek. Zima, ať si profesionální lyžaři říkají, co chtějí, je prostě pro většinu lidí doslova život ohrožující. Alespoň, že doma se můžeme zachumlat do sálavého tepla kamen či kotlů a krbů a přímotopů a kachlových sporáků. Ano, kniha Kachlové sporáky od Jaroslava Závackého, profesionálního kamnáře, který se přes počáteční bloudění dopracoval na špičkového řemeslníka, už sama o sobě dokáže zahřát.


knihaPodívejme se důkladně na problematiku tepla domova. Kotle na uhlí už se pomalu stávají minulostí. Snad do roku 2015 již bude pálení uhlí v kotlích trestáno vyšším zdaněním, ne-li pokutami. Z ekologického hlediska je pálení uhlí snad horší než pálení čarodějnic. Houfně se tedy přechází na jiný systém spalování, a tedy i tvorby tepla.

Samozřejmě můžete svůj domov zavalit nějakým moderně řešeným stylem kotle na spalování biomasy a dřeva. Ale proč vlastně? Svou užitečnost kotel jistě nezapře, ale přesto to není zrovna dvakrát estetická záležitost, která by se dala vystavovat v galerii. Stejnou práci, kterou zastává kotel, zastane nyní kachlový sporák.

Jasně, kotel přece vede teplou vodu do radiátorů, hřeje vodu v bojleru, je nenahraditelný. Chyba lávky. To, co umí kotel, nyní hravě zvládne kachlový sporák s teplovodním výměníkem. Kachlový sporák, nezní to příliš pěkně, ale pokuste se pod ním představit prostou pec, jak se kachlovým sporákům mylně říká. Krásná, mohutná, bytelná a hlavně nesmírně užitečná záležitost.

Postupem doby se u kachlových sporáků dosáhlo i na možnost instalace teplovodního výměníku, který nažene teplou vodu do radiátorů, ohřeje vodu v bojleru a k tomu, jako příjemný bonus, uvaří na plotně a upeče v troubě.

Ač se většina z nás snaží tvářit, že ekonomika je v pořádku, že všichni stále na všechno máme, že svět se dál prochází sám po sobě s prosperitou prosvítající mu z očí, přesto se zdá, že si stejná většina z nás vesele lže do kapsy. Ekonomika upadá a s ní i jakési zdání svobodného a šťastného života. Upadáme hlouběji a hlouběji do tenat snížené schopnosti splácet, co jsme si rozmařilým žitím let minulých nasmlouvali a podepsali.

V knize Kachlové sporáky od Jaroslava Závackého se čtenáři dostane přesného návodu, jak začít účinně a ve velkém šetřit. Jaroslav Závacký si nesyslí metodu výstavby kachlového sporáku sám pro sebe. V knize krok za krokem ukazuje, kterak si poradit s kováním, s kachlem, s kamnářskou hlínou či s litinovými pláty. Podle jeho návodů lze skutečně postavit kachlový sporák, který bude funkční a díky kterému vyhodíte elektrický sporák i s pečící troubou. Úspora peněz je v tomto případě nesmírná. Pokud si ke sporáku připojíte i ohřev vody do domu a bojleru, za pár měsíců budete mít náklady spojené s výstavbou sporáku dávno zpátky, protože ČEZu již budete platit jen symbolickou cenu za svítící žárovky. Proběhla, krom jiného, světem i informace, že byla vynalezena kamna, která přidáním jakéhosi generátoru dokážou produkovat vedle tepla i elektrickou energii, takže naše republika, svázaná zlým chapadlem ČEZu, by mohla začít být pomalu, ale jistě vcelku nepříjemnou minulostí. Buďme si jisti, že Jaroslav Závacký se nad kamnářskou elektřinou hluboce zamyslí a za moment bude nabízet i tuto možnost. Mistr kamnář se nezapře, vyvíjí a buduje, aby člověku bylo na světě o to lépe, a hlavně tepleji.

Knihu Kachlové sporáky nejen s teplovodním výměníkem vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení