Recenze: Odborná literatura

Milujte svou introverzi

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Náročný den v práci? Kolegové, kteří nepřestávají mluvit? Příliš hlučný večírek či rodinná oslava? Vyčerpávající konflikty? Prezentace před publikem? A vy potřebujete utéct do samoty a zároveň to považujete za špatné, protože vaši extrovertní kolegové čas strávený o samotě nepotřebují? Právě pro vás je určena kniha Síla introvertů od vědkyně a manažerky Sylvii Löhken, která vás naučí být spokojeni sami se sebou a rychleji nabíjet svou energii, protože introverze je i přes její špatný mediální obraz báječná a pro lidstvo důležitá.


knihaKniha se zabývá silnými stránkami introvertů a učí, jak odstranit bariéry v komunikaci s druhými i sebou samými. Učí uvědomovat si své silné stránky a přednosti, jako například schopnost naslouchat, analytické myšlení, nezávislost, soustředěnost a vytrvalost. Klidnější povahy získají přečtením knihy Síla introvertů návod, jak navazovat kontakty, jednat s druhými a vážit si sebe samých.

Síla introvertů obsahuje řadu praktických pouček a rad, jak si svůj život zpříjemnit. Zatímco podobně laděný bestseller Ticho od Susan Caine se zakládá na řadě vědeckých studií a díky níž se naučíte svou introverzi milovat, Síla introvertů vám naopak ukáže, jak svůj potenciál plně využívat a nalézt svůj klid. V knize naleznete spoustu zajímavých tipů a rad, jak být více spokojeni sami se sebou i se vztahy ve vašem okolí. A to je rozhodně výhra.

Kniha je zajímavá. Dobře se čte, i když jazykově není příliš náročná. Je komplexní a užitečná. Občas ale trošku autorka přehání a nevybírá si zrovna nejlepší příklady. Možná je to jen ale způsob, jak čtenáře probrat a vynutit si jejich pozornost. Ale na celé knize je to jen drobný detail, který mi vadil. Nezáleží na něm tolik, protože důležitější je smysl knihy. A to naučit se vážit sami sebe a využívat své přednosti.

Kniha Síla introvertů patří mezi další příručky, které učí lidstvo vážit si introverze. A těchto knih bude určitě přibývat, což je jedině dobře. Jsem hloubavější povahy, a cítím se proto v menšině. Občas mám pocit, že mi mí extrovertní přátele nerozumí, ale to jen proto, že komunikujeme na jiné hladině. Nevadí. Vím, kde jsou mé silné stránky a umím jich využívat. A rozhodně si nemyslím, že je introverze špatná, vlastně ji považuji za svou přednost. Díky ní jsem úžasná. A vy také.

Ukázka z knihy:

Překážka 1: Strach
Strach je opravdu silný impulz a i v mozku sídlí tam, kde může působit obzvláště výrazně – v hlubokých partiích, limbickém systému a amygdale. Odtud má snadný přístup k našemu podvědomí. Této překážce se budeme věnovat o něco podrobněji, protože je tou, která vás může blokovat nejvýrazněji a nejtrvaleji.
Strach přitom nemusí být nutně něčím špatným. Přiměřená míra strachu nás chrání před tím, abychom dělali nepromyšlené a unáhlené věci – například bychom jako neplavec skočili z prkna do vody. Chrání nás také před riziky, která jsou pro nás nepřehledná – například vrhnout se z mostu do hlubiny, když jedinou jistotou je nám gumové lano uvázané ke kotníkům. Stručně řečeno, ve vhodných situacích je strach zárukou přežití.
(LÖHKEN, Silvia. Síla introvertů. Praha: Grada, 2013. s. 61.)
 
Knihu Síla introvertů vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení