Recenze: Odborná literatura

Padesát nejvýznamnějších maratonů na světě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Kniha Maratony - nejvýznamnější a nejvyhledávanější od Hugha Jonese a Alexandera Jamese zahrnuje padesát nejlepších maratonů na světě. Tento orientační průvodce vám pomůže s výběrem dokonalé trasy, ať již běháte dlouhé tratě, nebo jste v oblasti maratonů nováčkem s dobrodružným duchem.

Mezi padesát nejúžasnějších maratonů patří: New York City, norské Půlnoční slunce, ruské "Bílé noci", Londýn, maraton u Velké čínské zdi, Tokio, Sydney, Auckland, Peking, Barcelona, Frankfurt, Rio de Janeiro, Reykjavík, Loch Ness, Paříž, Hamburk, Atény, Istanbul, severní pól, Boston, Niagarské vodopády, Havana a mnoho dalších.

knihaMezi zde uvedené maratony byly vybrány sportovní akce z nejrůznějších koutů planety a ze všech kontinentů. Jsou mezi nimi zastoupeny rychlé městské závody rovinného typu, prověrky odolnosti v horském a vlhkém klimatu, výzvy odehrávající se v malebném horském prostředí, příležitosti zaběhat si na historicky významných místech a dokonce i v polárních oblastech.

Tato informační příručka vám poskytne vše, co potřebujete vědět pro informovaná rozhodnutí o těchto akcích, ať už se honíte za osobním rekordem, doufáte, že budete konkurovat elitě, odpovídáte na osobní výzvu a sháníte peníze pro charitu, či se jen chcete držet vzadu a vstřebávat vjemy a zvuky této životu přitakávající události.

U každého maratonu je úvodní povídání, kde je závod popsán. Následuje tabulka, která obsahuje podrobnosti o závodě. Je zde uvedeno, ve kterém měsíci se závod poběží, kdy je možné se na něj přihlásit. Dále se dozvíte, jaká je účast závodu. U každého maratonu je uvedeno hodnocení náročnosti na stupnici od jedné do deseti s tím, že desítka je nejnáročnější. Dále se dozvíte, co je třeba zvláště zohlednit, například jaké podmínky zde panují, nebo jaký je časový limit závodu. A nakonec nechybí ani kontakt, kde je uvedena adresa závodu, telefonní číslo, e-mail či webové stránky. Na dalších stránkách je druhá tabulka, v níž jsou uvedeny zajímavosti státu, města, které je třeba navštívit, když už tam budete. Také nechybí obrázková mapa, kde je vyznačen bod jednotlivého závodu. Nechybí ani odborná analýza trati. Součástí knihy jsou i překrásné fotografie z jednotlivých maratonů, které jsou vždy okomentované, takže čtenáři nic neunikne.

Maraton na masivu Jungfrau/ Švýcarsko  

Jungfrau je horský závod pro vážně odhodlané jedince, při kterém se každých pár kilometrů mění stupeň obtížnosti a kde se při prudkém stoupání a zvyšujícím se převýšení musíte vypořádat s úbytkem kyslíku. Tomu, kdo tuto výzvu přijme, bude odměnou okouzlující výhled a nebývalý pocit z dosažení cíle.

U tohoto závodu záleží na běhu stejně jako na téměř horolezeckých dovednostech. Závod je soustředěn v okolí horského průsmyku Kleine Scheidegg, jenž se nachází nad švýcarským městem Interlaken, ve výšce 2061 m n. m. Počátečních 25 km vede téměř po rovině i na lezení a prověření síly vůle. Ti, kteří se ze začátku derou do vedení, do cíle možná vůbec nedoběhnou. Vše záleží na správném rozvržení tempa a výdrži.
(JONES, Hugh, JAMES, Alexander: Maratony - nejvýznamnější a nejvyhledávanější. Praha: Slovart, 2013, str. 95. ISBN 978-80-7391-768-5.)

Mezi padesát nejlepších maratonů na světě se dostala i Česká republika s Pražským maratonem. Mnozí tvrdili, že je nemožné zorganizovat maraton na pražských dlážděných ulicích. Jeho zakladatel Carlo Capalbo tento názor však nesdílel. Dostalo se mu podpory od české sportovní legendy Emila Zátopka, který na olympiádě v roce 1952 v Helsinkách získal tři zlaté medaile, a od Itala Gelinda Bordina, olympijského maratonského šampiona z roku 1988. Společně se pustili do organizace mezinárodního maratonu a vznikl v roce 1995 Pražský maraton, kdy se na startu seřadilo pouhých 958 běžců. Pražský maraton rozkvetl do jednoho z nejmagičtějších a nejvíce vzrušujících maratonů. Účast je dnes kolem jedenácti tisíc běžců.

Když srovnáme knihu Maratony s jinou běžeckou literaturou, například knihou Dannyho Dreyera a Katherine Dreyerové - ChiRunning, neobsahuje odborné rady, jak správně běhat, jíst, cvičit a podobně. Kniha Maratony zahrnuje popisy jednotlivých maratonů, případně jejich vznik, historii a další potřebné informace, které by jejímu čtenáři usnadnili to, aby se sám postavil na trať závodu. Naopak kniha ChiRunning má za úkol zlepšit váš běžecký styl i metodiku tréninku v deseti jednoduchých lekcích. Z namáhavého a usilovného honění se za kilometry se pomocí této knihy stane z běhání meditační cvičení. Kniha Maratony sice není vyloženě odborná literatura, ale zato je nabitá mnoha informacemi, díky níž si můžete vybrat start takového maratonu, který je ušitý na míru právě vám. Autoři vytvořili knihu s překrásnými fotografiemi, která by neměla chybět žádnému běžci. Některé závody jsou opravdu hodně vzdálené a také finančně náročné, díky této knize si je může čtenář - běžec alespoň přiblížit a představit ve své vlastní fantazii, pakliže by se na ně živě nedostal. Kniha si zaslouží umístění v popředí běžcovy knihovny a autorům připisuji velké plus. Kniha Maratony mě inspirovala a osobně se chci zúčastnit v budoucnu jako správná vlastenka Pražského maratonu. Krásný literární počin.

Hugh Jones - se po ukončení dráhy maratonského běžce a sportovního novináře stal v roce 1996 tajemníkem Asociace mezinárodních maratonských a dálkových závodů (Association of International Marathons and Distance Races, AIMS). Svůj běžecký úspěch zčásti připisuje běhání do a ze školy v průběhu většiny 60. let minulého století. V roce 1978 běžel a zvítězil ve svém prvním maratonu (2:25). V roce 1981 vyhrál s časem 2:14 (anglický) AAA maratonský šampionát, což ho uvrhlo na dráhu profesionálního běžce. Jeho prvním významným vítězstvím byl maraton v Londýně v roce 1982 s časem 02:09:24. V 80. letech se účastnil městských maratonů a mistrovství a také olympiády v Los Angeles.

V 90. letech dosáhl kvalifikace k hodnocení tratí v mezinárodních závodech. Pravidelně hodnotí trasy londýnských, berlínských, olympijských i mnoha dalších maratonů po celém světě.

Alexander James - je novinář a fotograf. Běžecké boty si poprvé obul v deseti letech, inspirován filmy Ohnivé vozy a Osamělost přespolního běžce. Od té doby absolvoval Great North Run ve Spojeném království a maraton v kanadském Vancouveru, většinu času ale tráví hledáním co možná nejvíce životodárných destinací po celém světě, aby lidi motivoval k cestování. Alex přispívá články o cestování, zdraví a výživě do periodik The Times, The Guardian, Channel 4, Men´s Health, Metro, Marie Claire, Esquire, BA High Life a Cosmopolitan a má pořád na rozhlasové stanici BBC.

Knihu Maratony - nejvýznamnější a nejvyhledávanější vydalo nakladatelství Slovart

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení