Recenze: Odborná literatura

Kouzelný okamžik v životě ženy – těhotenství

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství CPress v Brně vydalo letošní rok ve společnosti Albatros Media a. s. knihu pro budoucí maminky a tatínky – Těhotenství – uživatelská příručka (Nezbytné informace, tipy pro řešení problémů, rady pro nastávající rodiče) od Sarah Jordan a Davida Ufberga. Jde o kompletního průvodce těhotenstvím bez starostí.


knihaTěhotenství je jedno z nejšťastnějších období v životě ženy. Přivést dítě na svět je jedním z rozhodujících okamžiků v životě. Být těhotná je však „věc“ velice náročná. Tato kniha je takovým průvodcem v životě ženy, který vás provede celým cyklem od úplného začátku až do porodu. Tato kniha vám zodpoví všechny naléhavé otázky. Například kdy konečně budete mít pokoj od ranních nevolností? Dozvíte se, jak velké je vaše miminko v požadovaném týdnu. Zjistíte, zda je normální mít nepřekonatelnou chuť na sušené hovězí či zda se ještě někdy v životě celou noc vyspíte.

Kniha obsahuje osm kapitol. Kapitola první Připravená nebo ne, jste těhotná (str. 14-43) popisuje první znaky těhotenství a poukazuje na to, jak nejlépe zvolit správné poskytovatele zdravotní péče. Vysvětluje rovněž základy toho, jak se starat o své tělo s ohledem na fetální růst. Rozptyluje mýty a běžné obavy o záležitostech spojených s životním prostředím, které by mohly ovlivnit vaše miminko.

Druhá kapitola První trimestr (str. 44–73) vám poskytne přehled o růstu miminka od 1. do 13. týdne. Dozvíte se také, co se odehrává na prenatálních prohlídkách či při běžných testech. Hovoří se tu i o přibývání na váze a o jídle, včetně toho, jakým potravinám byste se měla vyhnout, jaká jídla vám pomohou s ranními nevolnostmi.

Třetí kapitola Druhý trimestr (str. 74–103) popisuje růst dítěte od 14. do 27. týdne. Dozvíte se více také o prohlídkách a běžných testech; změnách ve vašem těle. Součástí této kapitoly jsou i praktické rady k zápisu na porodní a kojící kurzy a k tomu, jak zapojit do příprav na miminko i budoucí tatínky.

Ve čtvrté kapitole Třetí trimestr (str. 104–133) se sleduje růst a vývoj dítěte od 27. do 40. týdne. Dozvíte se dále, jak nejlépe zvolit jméno svého dítěte, jak ovládat své úzkosti z porodu, sestavíte si seznam příprav na porod a připravíte oslavu přicházejícího miminka.

Pátá kapitola Výbavička a dětský pokoj (str. 134–145) uvádí praktické tipy ohledně toho, co dítě potřebuje ihned po příchodu domů a které zásoby a vybavení mohou počkat.

Šestá kapitola Co by měl vědět každý nastávající táta (str. 146–167) je zaměřena právě na tatínky, co by měli vědět oni, jak mohou pomáhat při porodu, co dělat a co nedělat. Najdete tu informace o syndromu couvade (kterým se dá vysvětlit, proč i tatínkové přibírají kilo za kilem).

Předposlední kapitola Velké finále a miminko přichází (str. 168–197) popisuje znaky blížícího se porodu. Dozvíte se o polohách při porodu, způsobech, jak se vyhnout analgetikům, o tom, co se stane, až se miminko narodí, a o roli tatínka v tomto velkém okamžiku.

Osmá kapitola Děťátko na palubě (str. 198–215) vám vylíčí, co se stane po příchodu miminka na svět a co se bude dít během jeho pobytu v porodnici.

Kniha je určena jak ženám, které o miminku uvažují, tak těm, které už těhotné jsou. Kniha má napomoci, abyste udělali vše správně, každý sebemenší detail, a nenechali nic náhodě. Pochopitelně kniha nemůže nahradit konzultaci vašich individuálních těhotenských otázek či obav, které budete probírat s vaším lékařem, ale pomůže vám hodně „věcí“ objasnit či vyjasnit. Není krásnější období ženy, než je těhotenství.

Sarah Jordan – je autorkou nominovanou na National Magazine Award, která již psala pro noviny a časopisy jako Patente, Parenting, Philadelphia Magazine či Philadelphia Inquirer. Je také spoluautorkou knih The Worst – Case Scenario Survival Handbook; Pureting a The Worst – Case Scenario Survival Handback: Wedding.

David Ufberg, M.D. – je praktikující gynekolog a porodník v Pensylvánské nemocnici ve Filadelfii. Jako asistující klinický profesor na University of Pennsylvania Health System napsal několik výzkumných publikací a obdržel mnoho ocenění.

Knihu Těhotenství – uživatelská příručka vydalo nakladatelství CPress 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení