Recenze: Odborná literatura

Konverzační minimum na cestách německou džunglí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
vlajka

Aktivně - Německá konverzace na každý den je základním komunikačním minimem pro širokou škálu situací, které na vás číhají v cizí zemi na každém kroku. Pokud zblednete vždy, když na vás někdo v cizině vypálí Sprechen Sie Deutsch, poslech této audionahrávky by mohl nepříjemný reflex minimalizovat. Mohl, ale nemusel.

 

knihaTato audiokniha je postavená na učení se opakováním, jako je to u konverzačních nahrávek běžné. Každá kapitola je rozdělená na čtyři části – poslech s porozuměním, do kterého se sami nezapojujete; nácvik pokládání otázek; nácvik pokládání odpovědí a cvičení vyjadřování. První část je nejdelší (5-10 minut), další mívají kolem 1-3 minut. Otázky či odpovědi se často opakují, což napomáhá jejich memorování a zažití. Čas, který má posluchač na vlastní reakci, je krátký, ale není problém nahrávku na chvíli zastavit. Na druhou stranu toho můžete využít pro cvičení pohotovosti. Věty namluvili rodilí mluvčí, a tak se můžete těšit z dobré výslovnosti, přestože v reálných situacích byste se setkali nejspíš s větším slovním kulometem, ale s tím každý počítá.

První kapitola se jmenuje příhodně – Základní komunikační minimum. Tento základ tvoří jen 7 vět (pokud bereme otázku i odpověď dohromady), a to v různých modifikacích. Odkud jste/jsi/pocházíte/pocházíš? Jsem z… (to je obsahem pěti minut první části), Kolik platím/kolik to stojí? Jak se jmenujete? (obsah druhé části), Jak se máte? Mám se dobře.  Jste tu pracovně? Jsem tu na dovolené. Mluvím anglicky. Těší mě. (obsah třetí části), čtvrtá část neobsahuje nic nového a trvá minutu. Tyto otázky se během dalších cvičení neustále opakují, takže bez problému zaplní několik minut, přestože posluchači jejich poslech leze na mozek. To k prvnímu dojmu, který posílí i druhá kapitola – Číslovky, kde se jako perlička objevuje otázka Jak se máš?

V následujících kapitolách se situace naštěstí postupně zlepšuje. Po předložkách (ty jsou velmi přínosné) a dnech, měsících a datech se dostáváme už ke konkrétním situacím jako je například jízda autem, vlakem, let letadlem, hledání ubytování nebo komunikace v hotelu. Přínosem je jistě kapitola U lékaře, ale Policie je opět opakováním jen několika vět. Kapitola Mluvíme o svých zájmech jakoby předpokládala, že nás baví jen památky, šachy nebo tenis.

Audiokniha Aktivně - Německá konverzace na každý den je přítelem do nepohody při mnoha situacích, především pro turisty, kteří si chtějí popovídat opravdu jen o tom nejzákladnějším.  Porozumění ani vlastní nácvik není složitý, přesto nahrávky nejsou určeny pro úplné začátečníky, pokud by si posluchač snad nechtěl věty jen memorovat. Audiokniha by mohla fungovat i opačně, tedy jako výukový materiál pro studenta češtiny. 

Audioknihu Aktivně - Německá konverzace na každý den vydalo vydavatelství Audiolibrix

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení