Recenze: Odborná literatura

Co by měl umět předškolák?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Máte doma budoucího prvňáčka? Víte, co vaše dítě potřebuje umět a znát? Kniha Příprava na zápis do školy – Bude ze mě prvňáček! od Jitky Pastýříkové vám pomůže, abyste věděli, co vše by vaše dítě mělo znát. Kniha je plná zábavných úkolů. Vydalo ji nakladatelství Fragment.


knihaHravá cvičení jsou sestavena na základě aktuálních požadavků u zápisu a v prvním ročníku základní školy. Procvičí dovednosti a schopnosti, které budoucí prvňáček bude potřebovat. Usnadněte vašemu dítěti vstup do první třídy a ukažte mu, že se rozhodně není čeho bát a učení je zábava.

První týdny a měsíce školní docházky dokáží ovlivnit budoucí vztah dítěte ke škole a učení. Proto je dobré být na toto období života vašeho dítěte připravení. A velkým pomocníkem se vám může stát právě tato kniha. Všechny úkoly jsou sestaveny podle požadavků, které jsou na dítě v první třídě kladeny, ať už při hodinách čtení, matematiky či prvouky.

Dítě si formou hravých úkolů procvičí poznávání první a poslední hlásky ve slovech, barev a tvarů, počítání do pěti, upevní si orientaci v prostoru, pozná, kde je vlevo a kde vpravo. Prostřednictvím známých pohádek, říkanek a písniček se naučí pozorně poslouchat a následně vyprávět obsah.

Holka modrooká

Holka modrooká,
nesedávej u potoka,
holka modrooká,
nesedávej tam.

V potoce se voda točí,
podemele tvoje oči,
holka modrooká,
nesedávej tam.
(PASTÝŘÍKOVÁ, Jitka. Příprava na zápis do školy. Praha: Fragment, 2013. s. 164. ISBN 978-80-253-1892-8.)

Jednoduché hry a aktivity jako domino, bludiště, poznávání rozdílů budou trénovat soustředěnost dítěte. Uvolňovací cviky budou dítěti dobrou průpravou před samotným psaním. Kniha je také plná známých i méně známých přísloví, která by se děti měly naučit pochopit a vysvětlit. Z mnohých jmenujme: Komu se nelení, tomu se zelení.
 
Nechybí ani krátké hádanky, které mají v závorce uvedenou i správnou odpověď. Jsou doplněné i o názorné ilustrace.

Má rezavý kožíšek,
ráda šplhá do výšek.
Chcete se s ní kamarádit?
Tak jí hoďte oříšek.
(PASTÝŘÍKOVÁ, Jitka. Příprava na zápis do školy. Praha: Fragment, 2013. s. 105. ISBN 978-80-253-1892-8.)

Rodiče by s dětmi měli trénovat i samostatnost při oblékání a obouvání (zavazování tkaniček, zapínání knoflíků apod.). Dítě by mělo dodržovat hygienu, mít základní jídelní návyky, mělo by se umět najíst příborem, připravit si pomůcky. Také by mělo umět pozdravit, poprosit a poděkovat. A také by každý prvňáček měl znát své jméno, adresu, svůj věk a jméno rodičů.

Už v mateřské škole jsou děti vedeny k tomu, aby se dokázaly zadanému úkolu věnovat soustředěně deset až patnáct minut a aby tak neutíkaly od nedokončené práce. Děti byste měli učit i trpělivosti, pečlivosti a zodpovědnosti. Ve škole tím potom budou mít velkou výhodu.

Děti byste měli naučit také správné výslovnosti a měly by se umět dobře vyjádřit. Neumí-li dítě správně vyslovovat všechny hlásky, může se to negativně odrazit při čtení i psaní. Proto je důležité, abyste si s dětmi povídali, nechali je vyprávět a vyjádřit, co mají na srdci, a měli byste jim číst, čímž si rozšíří jak fantazii, tak svůj slovník.

Příprava na zápis do školy je hravá, krásně a vesele ilustrovaná kniha, která splňuje to, co značí už její název. Splňuje, že připraví vaše dítě na jedno z nejkrásnějších období v životě. Kniha by se dala srovnat s Českým slabikářem od Ivany Melichárkové, Ludvíka Štěpána a Libuše Švecové (nakladatelství Dialog), ve které si dítě osvojí jednotlivá písmenka a začíná vyslovovat první slabiky, první krátká slova a posléze jednoduché věty. Knihy Český slabikář i Příprava na zápis do školy dovede každé dítě hravým způsobem až k cíli, aniž by byly nějak náročné. Příprava na zápis do školy splnila moje očekávání a už nyní se těším, až jej jednou vyzkouším na vlastních dětech.

Knihu Příprava na zápis do školy vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení