Recenze: Odborná literatura

Láska, vztahy, přátelství

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

V knize Moudrost z knihy - Láska, vztahy, přátelství líčí Don Miguel Ruiz základní moudrost ze svého bestselleru Láska, vztahy a přátelství. Čtenář se tak může rychle seznámit s těmi nejpodstatnějšími myšlenkami, které změní jeho život. Knihu vydalo nakladatelství Pragma.


knihaToltécká tradice říká, že k naší pravé povaze nás vede štěstí, svoboda a láska. Láska je výsledkem dokonalého zvládnutí vědomí a transformace. Z hlediska Toltéků všechno na světě tvoří láska. Láska je samotný Život. Naučíme-li se opravdu milovat, začneme žít v harmonii s duchem Života, který proudí naším tělem.

Před několika tisíci lety byli Toltékové známi po celém jižním Mexiku jako "ženy a muži poznání". Setkávali se jako mistři a žáci v Teotihuacánu, ve starém městě pyramid nedaleko Ciudad de México, tam, kde se "člověk stává Bohem". Toltécké poznání vychází ze stejné základní jednoty pravdy jak ostatní posvátné ezoterické tradice na celém světě. Uctívá duchovní mistry, kteří jej učí, ale je to duchovní nauka, ne náboženství. Nejpřesněji lze toto poznání popsat jako způsob života vyznačující se snadnou dostupností štěstí a lásky.
(RUIZ, Don Miguel. Moudrost z knihy - Láska, vztahy, přátelství. Praha: Pragma, 2013. s. 10-11. ISBN 978-807349-364-6.)

Podle autora knihy jsou nejšťastnější momenty v našich životech ty, když si hrajeme jako děti. Jako děti jsme totiž nevinní a je pro nás přirozené vyjadřovat lásku. Někdy se v životě učíme předstírat, že jsme tím, čím nejsme, a zkoušíme být někým jiným, dost dobrým pro rodiče, pro učitele, pro cokoliv. Stále to děláme, a tím se zdokonalujeme v tom, jak být někým, kým nejsme. Brzy zapomeneme, kým skutečně jsme, a začneme žít našimi představami.

Co je láska?
Láska je založena na úctě. Láska nikoho nelituje, ale soucítí. Láska nemá žádná očekávání. Když milujeme, nic neočekáváme, jednáme tak, protože chceme… Láska je vždy laskavá, a tato laskavost nás činí štědrými a otevírá všechny dveře. Láska je štědrá.
(RUIZ, Don Miguel. Moudrost z knihy - Láska, vztahy, přátelství. Praha: Pragma, 2013. s. 24, 26. ISBN 978-807349-364-6.)

V knize autor poukazuje rovněž na to, že nemůžeme změnit jiné lidi. Buď je milujete takové, jací jsou, nebo ne. Jsou tím, kým jsou, a vy jste tím, kým jste. Nemáme právo někoho měnit a nikdo nemá právo měnit nás.

Musíte rovněž vědět, co chcete, jak toho dosáhnout a kdy to chcete. Musíte přesně znát potřeby svého těla i své mysli a vědět, co vám dělá dobře.

Sebeláska
Láska je lék, který urychluje proces uzdravování. Není žádný jiný lék než bezpodmínečná láska. Je tisíce způsobů, jak vyjádřit své štěstí, ale je pouze jedna cesta, jak být skutečně šťastný, a tou je láska.
(RUIZ, Don Miguel. Moudrost z knihy - Láska, vztahy, přátelství. Praha: Pragma, 2013. s. 79. ISBN 978-807349-364-6.)

V této útlé knížečce se naučíte přijmout sami sebe i svého partnera, dozvíte se, že uzdravování začíná vámi, naučíte se rozdávat lásku štědře, povíte si také o síle moudrosti, naučíte se cenit sebe sama, můžete uzavřít novou dohodu či pomáhat tomu, koho milujete. Poznáte, že uzdravení pomáhá skrze pravdu, odpuštění a sebelásku. Naopak kniha Láska, vztahy a přátelství vysvětluje názory a předpoklady vycházející ze strachu, které podkopávají lásku a vedou k utrpení v našich partnerských vztazích. V několika moudrých příbězích vám ukazuje, jak léčit emoční rány, znovu nabýt svobodu, radost a hravost, na které máte všichni právo.

Moudrost z knihy - Láska, vztahy, přátelství je určena všem, kteří se chtějí nechat obklopovat jen vším pozitivním. Musíte si uvědomit, že každý vztah ve vašem životě může být uzdraven a může být nádherný, ale vždycky to bude začínat vámi. Musíte se naučit být šťastní. Mnozí si neuvědomují, že stačí to, že dýcháme, abychom byli stále šťastní a užívali si života. Jen být naživu stačí. Naučte se pocítit radost z toho, že žijete, potěšení z pocitu lásky. Nechte každý čin, každou reakci, myšlenku a emoci, aby byla založená na lásce. Buďte šťastní i s vašimi blízkými a odpusťte jim za všechny křivdy, které ve vaší mysli pociťujete. Autor zároveň nabádá, abyste milovali sami sebe natolik, abyste mohli odpustit každému, kdo vám v životě nějak ublížil.

Tato malá knížečka je nabitá snůškou pozitivního myšlení. Jistě přinese každému radost. Věnujte ji svým blízkým pro štěstí.

Štědrost, svoboda a láska vytvoří ten nejkrásnější vztah - trvající romantiku.
(RUIZ, Don Miguel. Moudrost z knihy - Láska, vztahy, přátelství. Praha: Pragma, 2013. s. 32. ISBN 978-807349-364-6.)

Knihu Moudrost z knihy - Láska, vztahy, přátelství vydalo nakladatelství Pragma

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení