Recenze: Odborná literatura

Kdo urychlil náš vývoj?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Konspirační teorie a ufologické teze nejednoho z nás lákají nádechem tajemství. Jak se dávným civilizacím povedlo postavit megalitické stavby, které stojí do dnešních dob? Kdo posunul lidské vědění o takový kus napřed, že dnes žasneme nad dovednostmi našich předků, kterých jsme nabyli teprve nedávno? Je to snad práce záhadných návštěvníků z vesmíru, jak o tom spekuluje Magdalena Zachardová ve své knize Stopy bohů  - Je naše minulost ještě tajemnější, než si dokážeme představit? vydané letos v nakladatelství Alpress?


knihaKniha je rozdělena do dvou částí, nesoucích názvy Experiment Země a Dávní bohové. V první části autorka nabízí nový, neotřelý pohled na vývoj lidské rasy a evoluci vůbec. Poněkud kacířsky vyvrací Darwinovu teorii, mnohem častěji se opírá o legendy, ve kterých příchozí z hvězd plodili děti s pozemskými ženami, čímž vznikaly nejrůznější podivné kreatury. Kde má vlastně lidstvo své kořeny? Vždyť některé domorodé kmeny odvozují svůj původ ze vzdálených souhvězdí dodnes. Některé teorie, přestože působí jako nereálná utopie, mají nepopiratelnou logiku. Jak si vysvětlit nálezy opartů, tedy předmětů mladších než vrstva půdy, ve které byly nalezeny? Vědci se obvykle ohání sesuvy půdy, ale co když je vysvětlení jiné, mnohem záhadnější? Mohlo lidstvo vzniknout vlivem nadpozemských experimentů?

Ve druhé části – Dávných bozích – upozorňuje Magdalena Zachardová na podivné zobrazení UFO na dobových plátnech mistrů a na gobelínech. Neméně neobvyklé jsou také záznamy o poslech bohů, kteří navštěvují pozemšťany. Snad se s nimi setkal i slavný Leonardo da Vinci. A jak si vysvětlit podivné archeologické nálezy z Jižní Ameriky – zlaté přívěsky interpretované původně jako stylizované zobrazení ptáků, ale připomínající dnešní letouny, jejichž modely jsou skutečně schopné letu?  Náhoda, nebo jde o něco víc, co má obyčejným smrtelníkům zůstat utajeno?

Některým uvedeným případům lze snadno odporovat. Mnohé další skýtají jistou logiku a jiný – byť neobvyklý pohled na věc. Kdo však může bezpečně tvrdit, že není pravdivý? Zvlášť, když je podložený dokumentačními fotografiemi, čímž nabývá na přesvědčivosti. Čemu potom věřit? Zaběhlým pravidlům nebo novým, fantastickým teoriím?

Knihu Stopy bohů vydalo nakladatelství Alpress

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení