Recenze: Odborná literatura

V jednoduchosti je krása

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Snad každá z nás obdivuje práce šperkařů. Nejen zlatníků, ale i výrobců bižuterie a korálků. Fantasii se tu meze nekladou – korálky nabízejí množství barev, tvarů a velikostí. Vzniknou mnohé decentní doplňky do společnosti i výrazné šperky pro každodenní nošení, které podléhají módním trendům daného období. To dokazuje Drahomíra Fejtková ve své knize Korálkování – Výroba šitých šperků vydané v nakladatelství Fragment.


knihaHned na začátku slibuje jednoduchost. Svůj slib dodrží, nabízí kompletní seznam pomůcek, přidává vysvětlivky, bez kterých se korálkářka neobejde, a uvádí i „doplňkové“ drobnosti usnadňující práci. Nechybí obdobně podrobný popis korálků využitých na jednotlivé projekty v příručce – nejčastěji to jsou kvalitní japonské rokaily a výrobky české firmy Preciosa. Nezapomíná ani na kovové komponenty nebo správný šicí materiál. Potom už následuje několik stran projektů.

Všechny mají velice podobný stupeň obtížnosti – snad s výjimkou obšívaných kabošonů a knoflíků, ve kterých si člověk vystačí v podstatě jenom se stehem zvaným peyot. Někdy se šije sudý, jindy lichý, střídají se ploché varianty s těmi stočenými do trubičky. Vzory jsou pečlivě vysvětleny a rozkresleny, je skoro nemožné udělat chybu nebo se v rozepsaném postupu ztratit.

Kromě klasických náramků autorka nabízí návod na šitou kuličku vhodnou jako přívěsek nebo kaplíky, ze kterých po drobné úpravě vzniknou zvonečky. Neméně zajímavý je šitý pomerančový květ, čtenářky zaujme především něžnými barvami a jednoduchým zpracováním. Přestože je uveden jen jako součást většího výrobku - náhrdelníku, v návodu je každá část popsána zvlášť a nebude problém po chvilce přemýšlení vyrobit i sladěné náušnice. Pak už na řadu přicházejí výraznější doplňky, jako je masivní náramek „krokodýlí zuby“. Přestože je navržen ve třech šířkách, stále vyjadřuje určitý styl, ke kterému musí být adekvátní oblečení a další součásti. Návrat k decentním šperkům představuje souprava s vážkami. Koho by při šití z korálků napadlo použít knoflíky?

Kromě samotných šperků se čtenáři mohou těšit na takové vychytávky, jako je například šití zapínání nebo jednoduchý náramek, jehož výroba je založena pouze na ketlování. Začátečník si na něm procvičí vše, co by měl ovládat, než se pustí do samostatných, složitějších projektů.

Kdo by i přes veškerou autorčinu snahu tápal, nebo by se chtěl naučit víc, může se přihlásit do její online školy, na niž najde odkaz v závěrečné části příručky.

FEJTKOVÁ, Drahomíra. Korálkování - Výroba šitých šperků. Praha: Fragment, 2013, ISBN 978-80-253-1829-4.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení