Recenze: Odborná literatura

Moderní návrat ke klasice

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Háčkování patří mezi nejstarší rukodělné techniky. A vzhledem k tomu, že tzv. hand made výrobky dnes slaví obrovský návrat, není divu, že i háčkování bylo oprášeno a vzato na milost. Háčkování s korálky od Radky Flekové ukazuje nové cesty, kterými je možné se v dnešní době dát.


knihaNa počátku je třeba autorku pochválit, že nepočítala s tím, že knihu vezmou do ruky ti, kteří již háček někdy drželi. Proto hned v úvodu vyjmenovává potřeby k háčkování i základní techniky a postupy, vysvětluje zkratky, které dále bude používat. Následně přistupuje k jednotlivým návodům rozděleným do ucelených témat.

Takže nejprve uháčkujeme Náhrdelníky, poté Náramky a pak následuje kapitola Ostatní, kde jsou projekty více variabilní, např. gumička do vlasů nebo košíček. Další část knihy tvoří Bonusy, v nichž nalezneme podrobné návody na nejrůznější alternativy náramků a kuliček.

Bez nadsázky je možné říct, že kniha je výborná. Vede nás krok za krokem nejen slovem, ale i obrazem. Je doplněna o podrobné fotografie jednotlivých fází háčkování. Pokud budeme postupovat podle autorčina jasného návodu, nemůžeme udělat chybu. Naučí nás, kolik korálků potřebujete navléct na potřebnou délku výrobku, takže pak už je jen na nás, jak si její návody obměníme, upravíme či prodloužíme.

Sama Radka Fleková ve svém poděkování uvádí, že za lásku k ručním pracím vděčí své babičce, která ji vše s trpělivostí učila. A já bych chtěla poděkovat jí. Byť její učení není osobní a je ochuzeno o lidskou přítomnost, pomůže určitě mnoha čtenářkám zvládnout nejen základní techniku. Háčkování je totiž krásný relax, po němž něco hmotně zůstává. A to v dnešní přetechnizované době není málo.

FLEKOVÁ, Radka. Háčkování s korálky. Praha: CPress, 2013, 104 s. ISBN: 978-80264-0258-9.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení