Recenze: Odborná literatura

Královský dvůr, jak jej neznáte

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Jindřich VIII. patřil k jedněm z nejdéle vládnoucích panovníků. Na trůnu seděl dlouhých třicet osm let. Za jeho vlády Anglie prošla rozkvětem i pádem. Měl dar kolem sebe shromažďovat nejschopnější muže své doby, jakými byli například kardinál Wolsey nebo kancléř Cromwell, aby se jich v momentě, kdy je nepotřeboval, šikovně zbavil. O tom, jak se zbavoval nepotřebných manželek, asi nemusíme dlouho mluvit. Není proto divu, že se jeho pestrý životní příběh dodnes těší badatelskému zájmu.


knihaAlison Weirová patří k předním historičkám specializujícím se na tudorovskou Anglii. Ve své knize Jindřich VIII. - Král a dvůr podává ucelený obraz panovníkova politického i soukromého života. Vychází z dobových kronik, pamětí a deníkových zápisků jeho současníků, z korespondence a mnoha dalších relevantních pramenů. Předkládá tak čtenáři celistvý pohled na Jindřichovu složitou osobnost zkreslenou mnoha více či méně důvěryhodnými beletristickými knihami a filmovými zpracováními. Jindřich VIII. byl typickým renesančním kavalírem, vzdělaným a schopným. Někdo by možná řekl všeho schopným, ale to není tak jednoduché. Nesmíme zapomínat, že v této době vychází Machiavelliho Vladař. Raně novověká Anglie nebyla místem, kde by se dalo jednat v rukavičkách. Některé kroky však byly notně rozporuplné, to samozřejmě nelze opominout.

Nemůže samozřejmě přejít mlčením šest královských manželství, ale vzhledem k tomu, že jeho ženám věnovala samostatnou knihu, nejedná se o jejich detailní rozbor. Rozporuplný byl i králův vztah k jeho dcerám, Marii a Alžbětě, což autorka dobře popisuje. Spolu s jejich osudy proto můžeme sledovat i vliv žen na Jindřicha a jeho rozhodnutí. Díky autorce pochopíme, proč tolik stál o mužského dědice. Kroky, které proto podnikal, byly radikální, ale v dobovém kontextu nebyly zcela nepochopitelné.

„Za panování Jindřicha VIII. se ještě jednou vrátil rytířský věk. Turnaje v burgundském stylu byly nesmírně oblíbené, pořádaly se téměř při každé dvorské slavnosti či při všech přijetích diplomatických návštěv a v květnu a červnu pravidelně, aby poskytly příležitost k „počestnému a zdravému tělesnému cvičení“ před zahájením lovecké sezony. V podstatě šlo o aristokratickou výsadu, jež měla v době míru udržovat bojovníky ve vrcholně zdatném stavu, poněvadž král „nehodlal hledět na mladé šlechtice neprojevující zdatnost v bojových výkonech.“[1]

Weirová je mistr svého řemesla. Ať se jedná o její romány nebo o čistě vědecké publikace. I tato kniha je napsána s lehkostí, proto i přes její délku nebudete mít problém s jejím přečtením. Nezahlcuje čtenáře nadměrným poznámkovým aparátem, prameny a literatura jsou vyjmenovány na konci knihy. Text oživují soudobé dokumenty, jakými jsou např. dopisy či poezie. Nechybí samozřejmě Úvod a v poslední kapitole jakýsi závěr, kdy dochází ke krátkému shrnutí Jindřichova celoživotního díla. Na konci knihy nalezneme seznam používaných zkratek, poznámkový aparát k jednotlivým kapitolám, rodokmen Tudorovců, bibliografii včetně pramenné základny a rejstřík jmen a míst.

Zájemcům o tudorovskou Anglii mohu její svazek vřele doporučit. Její pohled je neotřelý, ovšem podložený mnoha fakty, která Jindřicha zbavují jisté aureoly. Ale jinou mu naopak vytvářejí.

[1] WEIROVÁ, Alison. Jindřich VIII. - Král a dvůr. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: BB/art, 2013. ISBN 978-80-7461-392-0. Str. 135.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení