Recenze: Odborná literatura

Poslední článek velkého projektu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Na sklonku roku 2013 vyšel v nakladatelství Paseka již XI. díl řady Velké dějiny zemí Koruny české, konkrétně jeho první část. Nyní, počátkem roku 2014, přichází na knižní pulty druhá část jedenáctého dílu a zároveň poslední kniha, která uzavírá celý velký projekt. Pojďme se nyní podívat na díl XI.b podrobněji a správně jej ukotvit do celé knižní řady.


knihaObě knihy zachycující období 1792 – 1860 (díl XI.a a XI.b) vyšly krátce po sobě. Nakladatelství Paseka tak dokázalo velmi vhodně propojit vše podstatné, co toto období zahrnovalo. Zatímco část a) se věnovala především politické stránce dějin, bojům a diplomatickému vyjednávání, což způsobilo hlavní dějinné zvraty, část b) se upnula především na mentální a kulturní změny, které zformovaly společnost, jež právě vstupovala do tzv. „dlouhého 19. století“.

Autory poslední vydané publikace jsou Milan Hlavačka, jenž zpracoval hlavu první a v ní kapitoly I, II/2-3, III a závěr, dále Jiří Kaše, který v hlavě čtvrté sledoval výtvarnou kulturu, Jan P. Kučera, v hlavě třetí předkládající českou literaturu, divadlo a hudbu, a konečně jediná žena této publikace, Daniela Tinková. Tato historička zpracovala v první hlavě kapitolu II/1, II/4 a hlavu druhou, ve které čtenářům přiblížila školský systém a rozvoj vědeckého života. 

Jak už jsem výše naznačila, závěrečná publikace přibližuje čtenářům počátky industrializace a její pronikání do všech vrstev společnosti, rozvoj školství, postavení učitelů, rozvoj vědeckého života i jednotlivé vědní obory. V hlavě třetí přichází na řadu již zmíněná česká literatura, divadlo a hudba, v poslední hlavě pak výtvarná kultura. Jednotlivé části a trochu detailnější ukázky jejich obsahu zmiňuji zcela záměrně. Zatímco první díl shrnoval v širším pojetí kompletní dějinné události, tak jak následovaly po sobě, aniž by byl text zasažen ideologickými pravidly, v této publikaci dostávají slovo témata, která již většinou své publikace dříve našla. Nejen dějiny školství, literatury, hudby a výtvarné kultury se dočkaly svých publikací, které se většinou zaměřují vždy jen na jedno dané téma a mnohdy jsou doprovázeny bohatým fotografickým aparátem, ale i témata obsažená v hlavě první už čtenáři mohli leckde potkat. Dějiny industrializace, bankovnictví, dopravy, to vše již bylo zpracováno a jsou to oblasti, ve kterých se stále živě bádá a vychází k nim tudíž i nové studie a knihy. Pokud by tedy někdo chtěl konkrétní problematiku studovat podrobněji, má možnost využít například tento díl Velkých dějin zemí Koruny české jako základ, ze kterého bude vycházet dále. Posloužit k tomu může velmi dobře i poznámkový aparát umístěný na konci knihy.

Abych tedy shrnula konečné hodnocení tohoto dílu. Ač obsahuje povětšinou již zveřejněné badatelské závěry, tvoří dokonalý celek, který pomáhá svým čtenářům pochopit spolu s dílem XI.a problematiku této hektické doby. Tedy doby, kde se lidstvo překlenulo od napoleonských válek a josefských reforem až k revoluci a k industrializované společnosti, jež si zakládala na vědě, technickém pokroku a vlastenectví.

Řada jednotlivých publikací Velkých dějin zemí Koruny české nevycházela chronologicky. Problémem bylo především nepravidelné dodávání rukopisů od jednotlivých badatelů/autorů. Proto se stalo, že zatímco první kniha této řady vyšla v roce 1999, poslední vyšla až nyní, na počátku roku 2014, a navíc celou řadu neuzavírala chronologicky. Připomeňme proto, že celá řada po časové ose je zakončena rokem 1945, ale poslední vydaná kniha končí rokem 1860.

Informace k celé knižní řadě i rozhovor s „otcem“ celého projektu, panem Ladislavem Horáčkem, si můžete přečíst zde.

HLAVAČKA, Milan, TINKOVÁ, Daniela, KUČERA, Jan P. a KAŠE, Jiří. Velké dějiny zemí Koruny české XI.b: 1792 - 1860. 1. vyd. Praha: Paseka, 2014. ISBN 978-807-4323-485

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení