Recenze: Odborná literatura

Příběhy Staré dámy - sto ročníků Tour de France

1 1 1 1 1 (1 hlas)
cyklisti

Tomáš Macek napsal výpravnou knihu s obsáhlým fotografickým doprovodem - Příběhy Staré dámy - sto ročníků Tour de France. Publikace mapuje historii i současnost tohoto nejslavnějšího cyklistického závodu, vydalo ji nakladatelství Prostor.

 

knihaNa základě dobového tisku a literatury i osobních svědectví pamětníků přibližuje autor nejzajímavější příběhy z Tour de France, její hrdiny, záhady, tragické události i úsměvné historky.

Jádro knihy tvoří pětačtyřicet kapitol z historie Tour, doplněných množstvím unikátních dobových fotografií. Vše začíná v roce 1817 u pana Draise a jeho vynálezu. Další oddíl zachycuje československou a českou stopu na Tour, a to prostřednictvím osobních vzpomínek našich sedmi cyklistů, kteří kdy v minulosti Tour absolvovali. Knihu uzavírá bohatý statistický přehled: vítězové Tour, majitelé trikotů, rekordy a zajímavosti.

Tour de France, to jsou stovky podobných historek a příběhů, barvitá mozaika lidí. Ale Tour, to jsou i pohnuté a často tragické osudy. Je to podivuhodné divadlo a zároveň reálný svět sám pro sebe, se svými dechberoucími dramaty, se svojí komikou i tragikou, hrdinskými eposy i ostatními fraškami, s historickými paradoxy či revolučními změnami. [1]

Kniha také nastiňuje příběh muže, který sedmkrát zvedal v Paříži ruce nad hlavu coby šampion Tour de France, přesto jeho jméno dnes v listině vítězů nenajdete, protože se přiznal k dopingu. Všichni jistě ví, že jde o Lance Armstronga, který bojoval se zákeřnou rakovinou, ale nakonec se uzdravil. V závěru každé kapitoly jsou uvedeny pod čarou letopočty, které souvisí s nějakou větší událostí, která se v tomto daném roce odehrála. Fotografie jsou zprvu černobílé, ale později zde najdeme i barevné snímky, ke kterým jsou vždy uvedeny popisky.

Příběhem Tour se prolínají i příběhy dvou dalších nejvýznamnějších závodů, Gira a Vuelty.

Knihu bych vřele doporučila všem příznivcům silniční cyklistiky. Dozví se některé události od vzniku závodu až do současnosti. Díky této knize jim neuniknou žádné události ani úsměvné historky. Kniha je psána reportážně - publicistickým stylem, který nenabízí jen suchý přehled událostí, ale přitáhne čtenáře díky živému stylu.

Tomáš Macek (1968) vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze a poté pracoval ve sportovních redakcích Plzeňského deníku a deníku Sport, od roku 2003 je sportovním redaktorem deníku MF DNES. Jako redaktor se účastnil deseti olympijských her, pěti letních a pěti zimních. Působil na cyklistických závodech Tour de France i Giro d´ Italia, či na tenisových grandslamových turnajích.

[1] MACEK, Tomáš. Příběhy staré dámy: sto ročníků Tour de France. Vyd. 1. Praha: Prostor, 2013, 611 s. ISBN 978-80-7260-277-3. Str.21 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení