Recenze: Odborná literatura

Milán: město jako životní styl

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
divka

Nechme stranou mapku milánského metra, historii dómu, hudební program La Scaly i Poslední večeři od da Vinciho a zaměřme se na současnost. Většina průvodců vám ukáže, kde přenocovat, čím jezdit, jak mluvit a co jíst. O každodenním životě obyvatel Milána už ale mlčí. A přesně k tomuto účelu vydalo nakladatelství Jota stylového průvodce Šik po milánsku.

 

knihaPodobných rádců je zatím pomálu. O New Yorku jsme se nejvíc dozvěděli od hlavní hrdinky seriálu Sex ve městě a o Paříži jsme se mohli dočíst v krásné rudé knize Se šarmem Pařížanky od Ines de la Fressange. O to víc a s větším nadšením vítám knihu, kterou pro cestovatele, módní a designové nadšence sestavila italská novinářka, znalkyně módy a rodilá Miláňanka Fabiana Giacomotti.

Hned po prvním prolistování knihy mi došlo, že vám hravě nahradí upovídanou kamarádku, která vás na týden pozvala k sobě do Milána a chce vám ráno u kávy i večer u vína ukázat co nejvíce zajímavých míst a předat úžasné zkušenosti ze života v Miláně. Na několika desítkách stran se autorce daří čtenáře protáhnout celým městem. Navštívíte podniky se skvělým jídlem, světovým designem, šikovnými krejčími nebo opravářem kol, abyste mohly vzápětí společně vyrazit do centra města v sedle bicyklu.

Šik po milánsku se sice v první řadě věnuje módě, ale hned zjistíte, že vám v mžiku představí i milánský pohled na život, bydlení, péči o sebe sama, jídlo, kolo, děti či výlety do okolí. Těšit se ale můžete i na Fabianiny návody, jak být správně šik po milánsku pro muže i pro ženy. Naproti tomu se dočtete i o chybách, které vás v Miláně jednoznačně prozradí jako cizince a chabého znalce zdejšího stylu.

Ač se to na první pohled u útlé knihy nemusí zdát, je dvousetstránkový průvodce plný užitečných informací, které zkrátka nikde jinde nenajdete. Fabiana v knize uvádí své soukromé kontakty na kvalitní obchody s koženými taškami, ručně šitými rukavicemi, nevídanými vintage šperky a úžasnými punčochami. Díky autorčiným radám a tipům tak snadno prohlédnete, že Milán a zbytek Itálie je jako nebe a dudy. Při čtení jejích desater mě například nejvíce překvapilo, že baleríny jsou v Miláně lepší než podpatky, že pastelové barvy jsou přijatelnější než zvířecí vzory a že radši než šperky před polednem, nosí ženy celý den čelenku.

Při tomto množství informací mi stejně na stylovém průvodci s názvem Šik po milánsku vadí jedna věc. U takto povedené knihy je zkrátka dvě stě stran málo. Knihu přečtete na jeden nádech a najednou koukáte, že už jste na konci. Uvědomuji si, že dát dohromady tolik faktických informací ve čtivé formě dalo autorce opravdu zabrat. Proto také doufám, že moje výtka vůči rozsahu knihy bude vnímána pochvalně. Je to čtivé, veselé, na pohled příjemné a stoprocentně milánské. Teď už vám zkrátka nic v návštěvě druhého největšího italského města nebrání.

GIACOMOTTI, Fabiana. Šik po milánsku. 1. vyd. Brno: Jota, 2014, 216 s. ISBN 978-80-7462-438-4. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení