Recenze: Odborná literatura

Basilejská kompaktáta: příběh deseti listin

1 1 1 1 1 (1 hlas)
mesto

V historii každého národa existují okamžiky, které poznamenají jeho osudy na celá další staletí. Jedním z takových okamžiků byl pro České království, Moravské markrabství a jejich sousedy Basilejský koncil. Čeští kališníci představovali pro střední Evropu velké riziko. Nešlo je porazit vojensky, dokonce svými výpady ohrožovali své sousedy, a tak se katolický svět rozhodl s Čechy vyjednat mír. Ostatně velmi trefně situaci popsal jeden z legátů koncilu Jan Palomar, když uvedl:

 

knihaČeši byli národem plachým a bezuzdným, jemuž se nechtělo vstoupit do ovčince církve, v němž byli ostatní křesťané. Dokud tudíž nebudou mít ohlávku na krku, je s nimi třeba nakládat mírně, jako když se krotí kůň nebo mezek … [1]

František Šmahel, profesor historie na Univerzitě Karlově, se koncilu i samotným listinám věnuje v monografii Basilejská kompaktáta.

Kniha je rozdělena na tři hlavní části a dodatky. V první části se autor věnuje Basilejskému koncilu, jeho roli a administrativě. V této části se také věnuje osobnostem jednotlivých legátů. Druhou část věnuje profesor Šmahel výhradně kompaktátám, jejich zpísemnění a ratifikaci. Poslední kapitola se věnuje osudu originálních listin kompaktát. Dodatky obsahují poznámky, seznam zkratek, soupisy originálních listin, přetisk z roku 1500 a další doplňující informace.

Profesor Šmahel se snaží čtenářům přiblížit osud pro náš národ důležitých listin – Basilejských kompaktát. Na vzniku těchto listin zároveň ukazuje složitou situaci nejen mezi legáty koncilu, císařem Zikmundem a českou stranou, ale i komplikované vztahy mezi jednotlivými frakcemi, které byly na české straně. Dostáváme tak plastický obraz velmi dramatické části našich dějin.

Autor používá odborně-naučný styl výkladu, s mírně převládajícím odborným rázem. Jazyk je sice odborný, přesto běžnému čtenáři srozumitelný, nekomplikovaný a čtivý. Verva, odborná znalost a autorova zkušenost činí z textu místy velmi napínavé čtení. Knihu tak může se zaujetím číst i laik. Studenti historie v ní naleznou bohatý materiál, a to i díky zmiňovaným dodatkům, bibliografickým poznámkám a dalším doplňkům, které tvoří zhruba polovinu rozsahu knihy.

Kniha je zajímavá nejen svým obsahem, ale i formou, kterou autor použil.

Prof. PhDr. František Šmahel (1934) se zabývá historii pozdního středověku a rané reformaci. Patří mezi naše přední odborníky na dané období. Je autorem celé řady odborných publikací.

[1] ŠMAHEL, František. Basilejská kompaktáta: příběh deseti listin. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2011, 181 s. Knižnice Dějin a současnosti, 45. sv. ISBN 978-807-4221-552. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení