Recenze: Odborná literatura

Matematická dobrodružství s Keithem Ballem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Matematika si za dobu existence povinné školní docházky vysloužila nepříliš lichotivé nálepky a je mezi studenty spíše neoblíbená a obávaná. Je ale neoblíbená a obávaná samotná disciplína, nebo ten (ta), kdo ji dětem předává?


knihaNaštěstí existují učitelé matematiky, kteří z ní dělají disciplínu byť náročnou, ale také zajímavou, zábavnou, půvabnou, tajemnou a někdy i neuvěřitelně praktickou. Mezi takové bude jistě patřit i Keith M. Ball, autor knihy Podivuhodné křivky, počítání králíků a jiná matematická dobrodružství [1].

Z názvu knihy je na první pohled patrné, o čem kniha bude: fraktály, Fibonacciho posloupnost, …, nebo snad není?!  Autor si pro knihu vybral různé zajímavé oblasti matematiky, na kterých ukazuje, že i přes svou různorodost mají společnou strukturu a vnitřní krásu. Krom zmiňovaných fraktálů či Fibonacciho posloupnosti se autor věnuje samoopravným kódům, vyplňování plochy křivkou, Pickově větě, malé Fermatově větě, pravděpodobnosti a normálnímu rozdělení, tečnám a rozvojům funkcí.

Kniha je zamýšlena jako populárně-naučná. Prolistujme si ji trochu pečlivěji, abychom mohli posoudit, do jaké míry se Keithu Ballovi podařilo tento záměr naplnit.

Kniha o 230 stranách je rozdělena do 10 kapitol, které jsou dále členěny na podkapitoly. Každá podkapitola rozvádí ústřední téma kapitoly. Svou strukturou každá kapitola připomíná vypravování: první podkapitoly slouží k představení tématu, následující zápletce, vyvrcholení a končí závěrem (kam dál). Z této formy se ale vymyká poslední podkapitola, která je pro všechny kapitoly stejná a jmenuje se Řešení (k tomu později).

První co čtenáře i při letmém prolistování knihou překvapí, že ač má býti populárně-naučnou, obsahuje velké množství vzorců. Už asi neplatí čím více vzorců, tím nižší je prodejnost a to by bylo velmi dobře. Další odlišností od běžně vydávaných populárně naučných knih je, že každá podkapitola obsahuje úlohy,  na kterých si čtenáři mohou vyzkoušet, zda porozuměli tomu, čemu se podkapitola věnovala. Opět prvek alespoň pro mne nevídaný a u populárně-naučného žánru nový (abych byl přesný, pro mě nový).

Samotný text je čtivý, na čemž má svůj podíl překladatel Jaroslav Drahoš. Na druhou stranu je třeba říci, že si myslím, že není určen nejširšímu okruhu čtenářů. Bez znalostí středoškolské matematiky a základů diferenciálního a integrálního počtu bude podle mě obtížné textu dostatečně a do hloubky porozumět, proniknout do něj a odhalit krásu autorem vybraných partií matematiky. Keith Ball se snaží vzorce popsat a přiblížit, ale domnívám se, že to pomůže pouze těm čtenářům, kteří příslušnou matematikou v minulosti prošli.

Podivuhodné křivky, počítání králíků a jiná matematická dobrodružství je jistě zajímavým počinem nejen svým obsahem, ale také formou, která mi sice pro populárně-naučný žánr přijde netradiční, ale  zároveň zajímavá. V každém případě kniha za pozornost čtenářů určitě stojí a slibovaná matematická dobrodružství jistě zažijí.

Keith Martin Ball (* 26. 12. 1960, New York) je profesorem matematiky na University of Warwick, kde se zabývá funkcionální analýzou, diskrétní matematikou a teorií informací. Zároveň je ředitelem ICMS (International Centre for Mathematical Sciences), které se věnuje podpoře výzkumu a popularizaci matematiky.

[1] BALL, Keith M. Podivuhodné křivky, počítání králíků a jiná matematická dobrodružství. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Argo, 2011, 230 s. Zip (Argo, Dokořán). ISBN 978-80-7363-289-2.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení