Recenze: Odborná literatura

Běh a maraton

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Kniha z Knižního klubu Běh a maraton – úplný průvodce – Jak běhat rychleji, chytřeji a dál vás namotivuje k běhu. Můžete si vybrat z velké škály tréninkových plánů určených pro všechny zdatnosti, ať už se chystáte na závod na pět kilometrů nebo na maraton.


knihaKaždá kapitola se zabývá odlišnou oblastí znalostí, které by měl mít každý, kdo chce začít běhat nebo zlepšit svou vytrvalost.

V první kapitole Běžecká laboratoř anatomická schémata znázorňují svaly, kosti a vazy, které jsou pro běh nejdůležitější, a ukazují, jak běhat lépe a jak se vyhnout zranění. Úžasné anatomické modely poskytují jedinečný pohled na fyziologii běžce. Tato kapitola je určena k tomu, aby vám poskytla nástroj k pochopení pohybu vašeho těla a ohodnocení běžeckého stylu, takže budete moci vyběhnout správnou nohou.

Druhá kapitola Příprava na běh vám pomůže obout boty a vyrazit do terénu. Zde se dozvíte o základech přípravy – od vytyčení cílů přes stravování, oblečení až po rozcvičení před během a závěrečné vychladnutí a protažení.

V třetí kapitole Plánování tréninku je účelem každého tréninku soustředěně pracovat na běžecké formě ke konkrétnímu cíli. Kupříkladu k dosažení nějakého závodu, vytyčení rychlosti či vzdálenosti. Tato kapitola vám přinese správné plánování tréninků, různé druhy tréninku a nebudou chybět vzorové tréninkové plány pro různě dlouhé běhy.

Čtvrtá kapitola Pracujte na své síle obsahuje výběr posilovacích a rezistenčních cviků ušitých na míru pro běžce. Cvičit byste je měli pravidelně, abyste zvyšovali sílu a posouvali své běžecké výkony na vyšší úroveň.

Pátá kapitola Závod poukazuje na to, jak se duševně i fyzicky připravit na závody. Kniha vám ukáže, jakou zvolit strategii.

V závěrečné kapitole Nezbytná údržba se naučíte vyhýbat úrazům a poraněním a dozvíte se, jak se vypořádat s nejběžnějšími potížemi a zraněními.

Na úplný závěr nechybí ani slovníček pojmů. Dozvíte se, co je to kinematika, fartlek či tendinitida.

Ať jste v běhání nováčky, nebo zkušenými borci, tato kniha způsobí, že budete mít ze sportu větší radost, protože z vás udělá zdatnějšího a zkušenějšího běžce. Kniha je tedy určena jak pro začátečníky v běhu, tak i pokročilé běžce. Kniha je psána a vysvětlena tak, že by vše potřebné měl pochopit i laik. U cviků jsou zobrazeny názorné fotografie, jak je provádět správně. Navíc pomohou i popisky, které jsou u každého cviku. Tato kniha vám ukáže, jak se se správným přístupem dostat do formy a můžete si zaběhnout svůj první závod či dosáhnout i vyšších cílů. Nazujte běžecké boty a hurá do toho!

Běh a maraton: úplný průvodce. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2014, 192 s. ISBN 978-80-242-4329-0.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení