Recenze: Odborná literatura

ek Hru aneb zlomek o jedinečnosti tvůrčí osobnosti Františka Hrubína

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Česká literatura se může pyšnit mnoha skvělými básníky, spisovateli a překladateli, kteří naši kulturu obohatili o osobitý literární projev. Mezi takové můžeme jistě počítat i básníka, dramatika, prozaika a překladatele v jedné osobě Františka Hrubína (dále jen F. H.).


knihaDílo F. H. je, myslím, natolik dobře známé, že asi netřeba jej zde připomínat, a to hlavně díky tvorbě pro děti. Kdo by neznal Hrubínův Špalíček pohádek nádherně ilustrovaný Jiřím Trnkou? S tvorbou pro dospělé to bude asi horší, ale kvůli své tvorbě pro děti má F. H. nezapomenutelné místo v našem povědomí. 

Monografie Ivy Málkové František Hrubín [1] seznamuje čtenáře s dosud neznámými a ne-publikovanými prameny, na které narazila během své několikaleté práce v Literárním archivu Památníku národního písemnictví. Nové a mnohdy i opomíjené zdroje informací tak, podle autorky, rozšiřují kontext básníkovy tvorby a připomínají původní kritické přijímání Hrubínových veršů [2].

V knize se čtenář ve čtyřech kapitolách dostává na procházku životem a dílem F. H. První kapitolu autorka přirozeně věnuje počátkům tvorby básníka, odkazům na předky a přátele, kteří formovali Hrubínův vstup na literární pole. Druhá kapitola popisuje tvorbu třicátých a čtyřicátých let dvacátého století, kdy se F. H. etabluje mezi význačné básníky své generace. Ve třetí kapitole se autorka věnuje období života F. H., kdy je kvůli událostem a jeho politické angažovanosti jako básník diskvalifikován a je mu bráněno v tvůrčí práci. Závěrečná část knihy je věnována Hrubínovým vrcholným básnickým a prozaickým dílům. Procesu jejich vzniku, pozadí vzniku, rozhovory a korespondence, která se k nim vztahovala apod.

Text monografie je prokládán přepisy, fotografiemi a faksimile dokladů a rukopisů, hojně doplňován poznámkami a odkazy na patřičné zdroje (což se u vědecké práce předpokládá). Kniha se tak stává dobrým zdrojem informací.

Dílo má jasný charakter vědecké monografie, přesto jsou forma a styl, které autorka použila, přístupné širšímu spektru čtenářů. Text pro své pochopení nevyžaduje žádných speciálních znalostí. Kniha je tak smysluplná i pro čtenáře se středoškolskými znalostmi, které obsah knihy výrazně obohacuje a rozšiřuje. Osobně jsem stránky hltal téměř jako detektivku, kdy jednotlivé části rozkrývaly další detaily ze života mého (i maminčina) oblíbeného (dětského) spisovatele a básníka na pozadí doby, ve které žil a tvořil. Nejde tedy o souhrn suchých fakt, ale o velice barvité líčení života jednoho člověka žijícího v dané době na daném místě.

Jak sama autorka v závěru předmluvy upozorňuje [3]: Když se jednoho dne objevil na zemi z přebalu knihy utržený kousek ¬ek Hru, uvědomila jsem si, že by to byl ideální a pravdivý název knihy, přesně takový zlomek o jedinečnosti tvůrčí osobnosti Františka Hrubína mohu v tuto chvíli představit. Vezmeme-li v úvahu, že básníkovo jméno má pět slabik v daktylo-trochejském rytmu, pak jsme zvládli dvě pětiny celku.

Nezbývá tedy, než se těšit na zbývající tři pětiny.

[1] MÁLKOVÁ, Iva. František Hrubín: z archivních fondů. Vyd. 1. Brno: Host, 2011, 334 s. Spis OU, č. 241/2011. ISBN 978-807-3689-711.
[2] Tamtéž, str. 9
[3] Tamtéž, str. 13

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení