Recenze: Odborná literatura

Trénink na maraton a půlmaraton

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Kniha Trénujeme na maraton a půlmaraton – Jak zlepšit výkon ve vytrvalostním běhu od Davida Chalfena vás namotivuje, abyste se zlepšili právě v těchto dlouhých tratích. Knihu vydalo nakladatelství Euromedia Group, k. s. – Ikar.


knihaKniha Trénujeme na maraton a půlmaraton je členěna na dvě hlavní části: I. ČÁST – Trénink a závody a II. ČÁST – Tělo a běh. Celkově obsahuje jedenáct kapitol, konkrétně jmenujme například – Základní principy tréninku, Trénink obecné vytrvalosti, Specifický trénink na maraton a půlmaraton, Doplňkový aerobní trénink, Běh veteránů, Běžecký pohyb a jeho technické aspekty, Pružnost, silové a kondiční cvičení, výživa a hydratace, Úrazy a jejich příčiny, Vybrané závody.

S touto knihou si budete připadat, jako byste měli vlastního trenéra, který by uměl poradit v oblasti anatomie, fyziologie, výživy, hydratace, psychologie, silového a kondičního cvičení či poradenství. Kniha se příliš nezaměřuje na výživu, protože na trhu je nepřeberné množství knih s danou tématikou.

V knize se dozvíte, že někdo má pro vytrvalostní běh genetické předpoklady, jiný ne. Kromě genetiky má na výsledky vliv také pohlaví, věk a tělesná hmotnost. Komu je však tato kniha určena? Těm, kteří si pravidelně vyběhnou alespoň čtyřikrát týdně, těm, kteří se stále zlepšují a mají za sebou alespoň jeden závod na vzdálenost pět nebo deset kilometrů. Kniha není určena těm, kteří sotva doklopýtají do cíle.

Kniha se stane přínosem pro každého sportovce, který se chce zlepšit ve svém čase a kondici na maratonské či půlmaratonské trati. Součástí knihy jsou samozřejmě tréninkové plány, tréninkové postupy, doplňkové sporty, ale i přehled vybraných závodů. Kapitola Pružnost, silové a kondiční cvičení přináší řadu doporučených cviků, které jsou v knize vyobrazeny pomocí názorných ilustrací. Kromě textu jsou v knize barevné fotografie běžců, většinou pořízených na závodech, neboť mají běžci na sobě startovní čísla. Tato běžecké kniha patří k tomu lepšímu, co bylo o běhu napsáno.

David Chalfen se přes deset let věnuje tréninku vytrvalostních běžců, sám běhá více než třicet let. Zaběhl deset maratonů pod dvě hodiny a třicet pět minut (jeho nejlepší čas je 2:32). Má britské trenérské licence UKA Coach a Area Endurance Coach Mentor.

CHALFEN, David. Trénujeme na maraton a půlmaraton. Praha: Ikar, 2014.144 s. ISBN: 978-80-249-2411-3.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení