Recenze: Odborná literatura

Vyzkoušejte další vzory

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Háčkování jako způsob zhotovení plošné textilie pomocí vlny a jediného háčku je jednou z nejstarších technik, byť o jeho původu neexistují žádné důvěryhodné údaje. A že není jen jeden jediný způsob, jakým se dají zdánlivě jednoduchá oka proplétat, vás přesvědčí nová publikace z nakladatelství Metafora od Sarah Hazellové Háčkování: Vzory od A do Z


knihaKniha je vhodná spíše pro ty, kteří již někdy háček v ruce drželi a to přesto, že na samém začátku seznamuje své čtenáře s materiály a základními postupy, které budou na následujících stránkách potřebovat. Tento úvod je však poměrně krátký, a pokud jste úplný začátečník, budete maličko zmatení. Po pozvolném úvodu následují stránky plné návodů na nejrůznější techniky.

Přibližně od třetiny nás autorka blíže seznámí s jednotlivými návody. Toto slovo, prosím, berte doslovně. Na stránce zpočátku naleznete až tři návody, které spolu sice souvisí, ale kdyby dostaly více prostoru, vůbec by jim to neškodilo. Přestože je kniha úsporná na prostor, je přesná a zcela jednoznačně vás provede novým vzorem. Začíná u krátkých sloupků a pokračuje přes dlouhé a polodlouhé sloupky až k těm nejsložitějším. Zcela jednoznačně se dá říci, že je logicky uspořádána podle náročnosti jednotlivých postupů.

Co musím pochválit, je přístup autorky ke čtenáři. U každé novinky nejprve slovně uvede, jak bude postup náročný, zda více, či méně, aby následně předvedla na jednotlivé fotografické dokumentaci, jak má vypadat konečný výsledek i s grafickým schématem. Teprve pak přijde na řadu popis většinou v několika základních krocích, jenž v sobě spojuje slovní i obrazovou část. K jednotlivým krokům je připojeno i k nim patřící grafické znázornění.

Háčkování: Vzory od A do Z mě trošku překvapilo, vzhledem k jeho názvu jsem očekávala detailnější rozbor nových technik. Vzhledem k tomu, že již několik let háčkuji, pro mne však byla velkým přínosem, neboť nemám problém orientovat se v nákresech. Pro úplné začátečníky by ale asi byl vhodnější slovní popis jednotlivých kroků. Pro ty, kteří ale základy ovládají a chtějí se přiučit něčemu novému, je kniha velmi vhodný dárkem.

Hazellová, Sarah. Háčkování:. Vzory od A do Z. Vyd. 1. Praha: Metafora, 2014. S. 192. ISBN. 978-80-7359-403-9.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení