Recenze: Odborná literatura

Zajímáte se sami o sebe? Aneb jak zvládnout syndrom vyhoření

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Tlak na výkon. Požadavky. Rychlost a přesnost. Spěch. Stres. A zase výkon. Dnešní uhoněná doba může způsobit vyčerpání, kolaps organismu, dokonce i syndrom vyhoření. Ale doopravdy je to jen dobou? Opravdu může za čím dál častější jev mezi pracovníky napříč různými sférami opravdu jen doba? Anebo je příčina jinde? To rozebírá ve své knize Jak zvládnout syndrom vyhoření doktorka a lektorka Mirriam Prieß.


knihaAutorka Mirriam Prieß vystudovala medicínu a osmiletou lékařskou a psychoterapeutickou praxi absolvovala na psychosomatické klinice v Hamburku. Od roku 2005 působí jako poradkyně ve firemní sféře. Přednáší o zvládání stresu, řešení konfliktů a vede řadu kurzů zaměřených na péči o zdraví, prevenci nemocí i předcházení syndromu vyhoření. Při své praxi dospěla k názoru, že skutečnou příčinou vyhoření není přetížení a vyčerpání. K vyhoření dochází, když v důležitých oblastech života nemá člověk zdravý vztah k sobě a k lidem kolem sebe. Nevede dialog se svým nitrem. Nežije, jen funguje.

Syndrom vyhoření bývá často následkem přílišného přetížení v práci či workoholismu. Často se setkávám s názorem, že člověk vyhoří, protože moc pracuje a zažívá silný stres. Málokdo se ovšem ptá, proč tomu tak je. U workoholiků někdy platí, že utíkají z lidských vztahů, ze vztahů, které člověku nedaly to, co potřeboval – lásku a bezpečí. Mohlo tomu být v dětství, ale klidně i o pár desítek let později. A právě na skutečné příčiny syndromu vyhoření se autorka zaměřuje. V knize pomalu rozplétá možné souvislosti jeho vzniku, postihuje detaily, dává dohromady důvody i ne na první pohled zřejmé. Nedává návody, neobviňuje, jen poukazuje a vysvětluje. Pomáhá porozumět si.

Přijít na kloub syndromu vyhoření je tak trochu detektivka. V podání autorky je navíc hledání příčin poutavé, zajímavé a přináší řadu praktických poznatků. Samotná kniha je plná příkladů, obsahuje otázky k zamyšlení, zdůrazňuje podstatné i shrnuje jednotlivé kapitoly. Publikace má tedy velmi přehlednou grafiku textu a i přes nepříliš veselé téma se čte dobře. Může být velmi užitečná nejen pro laika, ale i pro odborníka, protože poskytuje velmi zajímavý pohled na danou problematiku.

Přestože se kniha jmenuje Jak zvládnout syndrom vyhoření, poskytuje spíš pojednání o možných příčinách syndromu vyhoření. Spíše než praktické rady jak překonat syndrom vyhoření, se zde čtenář dozví, jaké mohou být příčiny a třeba i to, že je vždy dobré si hlídat všech šest oblastí svého života a na nich stavět – rodinu/partnerský vztah, blízké osoby, koníčky, přátele, duchovno a práci. Všech těchto šest částí by mělo být plných a uspokojivých. A to právě často bývá problémem u lidí vyhořelých, příliš energie věnovali práci, přičemž z ní nedostávali nazpět to, co do ní vkládali. Buď pracovali příliš, protože je to bavilo a postupně přestávalo, nebo pracovali příliš, protože jen v této oblasti se cítili úspěšní.

V publikaci autorka často nabádá, aby člověk vedl dialog sám se sebou a jednal v souladu se svým nitrem. Myslím, že pro někoho, kdo trpí syndromem vyhoření a chce se touto knihou uzdravit, může být obtížné navrátit se bez pomoci ke svému skutečnému já. Vyhořelý člověk nemá příliš energie, proto se domnívám, že kniha může spíše posloužit jako podpůrný prostředek při léčbě vedené psychoterapeutem. Knihu také vidím jako užitečnou pro ty, kdo jsou teprve v počátečním stádiu syndromu vyhoření, nebo pro ty, kteří se z nejhoršího už dostali a potřebují se ještě na pár věcí zaměřit. Samozřejmě také může posloužit jako zamyšlení a návod k prevenci na pracovištích, kde je velké riziko syndromu vyhoření. Každopádně titul bych přejmenovala na mnohem přesnější název Jak porozumět příčinám syndromu vyhoření. O samotném zvládání v knize totiž příliš není.

Tak či tak je důležité si uvědomit, že syndrom vyhoření je výzva. Výzva žít, ne pouze fungovat. Výzva žít autentickým a osobitým životem. Vést dialog sám se sebou. Naslouchat svému nitru, svým emocím, rozumět sám sobě. A konečně žít v souladu se svou identitou. Proto se vyplatí si přečíst tuto knihu nejen tomu, kdo se setkal s člověkem se syndromem vyhoření, ale i tomu, kdo touží žít autentičtější, zdravější a aktivnější život.

Prieß, Mirriam. Jak zvládnout syndrom vyhoření. Vyd.1. Praha, Grada Publishing, 2015, 176 s. ISBN 978-80-247-5394-2.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení