Recenze: Odborná literatura

Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Už se vám někdy stalo, že jste chtěli třísknout s klávesnicí a nikdy se do kanceláře nevrátit? Tak moc jste to chtěli, ale dobře jste věděli, že to nemůžete udělat? Hypotéka se sama přece nezaplatí! A tolik dalších účtů, tolik výdajů! Je to zoufalství. Jenže co když existuje možnost uniknout z pracovní klece? Je tu přece varianta života na volné noze, varianta, která může být kupodivu velmi inspirující, svobodná a výdělečná. A tak trochu děsivá. Chcete ten strach překonat? Pak je tu pro vás chytrá kniha plná návodů, příběhů ze života a užitečných odkazů - kniha Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého.


knihaJste uvěznění v zaměstnání, které vám prostě nějak nesedí? Pořád se těšíte na další dovolenou a odpočítáváte dny do víkendu? Představte si, že byste dostávali zaplaceno za něco, co vás skutečně baví, a navíc byste už nikdy nemuseli vkročit do kanceláře…

To všechno je možné, když se budete řídit tímto chytrým manuálem. Čeká vás vtipný, energický a upřímný návod, jak si vytvořit vytoužený životní styl a zajistit si slušný příjem z něčeho, co vás baví a co si budete dělat po svém. Dozvíte se například, jak začít s několika tisíci v kapse, bez půjček a dluhů; jaké to je být nezávislý na čase a místě a vydělávat při cestování po světě nebo ve vaší oblíbené kavárně; jak získat za šest měsíců výsledky, na které by jiné podniky čekaly šest let? A především jak si vytvořit životní styl, který se vám bude skutečně líbit, a zároveň mít víc peněz, které budou stačit nejen na placení účtů.

Jsem nadšená. Tečka. Hledala jsem chybu. Hledala jsem ji dlouho, ale zatím jsem ji nenašla. Ta kniha je dobrá, velmi dobrá. Vlastně nejlepší kniha na toto téma, kterou jsem dosud přečetla. Kniha nejen inspiruje, ale rovnou i nakopne k práci na volné noze. A to nenásilně, příjemně, jako kdybyste se bavili s upřímnou kamarádkou nad šálkem kávy.

Kniha pochází od Marianne Cantwell, která dala vale nudné práci v šedivé kanceláři a úspěšně rozjela řadu projektů, které ji skutečně naplňují a navíc i solidně vydělávají. Ano, není to pro každého, ano, nemůžeme tak žít všichni, ano, člověk se musí vypořádat s některými překážkami, ale pokud bude chtít, tato kniha mu pomůže skutečně uspět. A kvalitních učitelů a rádců na toto téma je jako šafránu.

Proto musím pochválit podobu knihu i formu podání. Kniha čtenáře provede prací na volné noze od A do Z a dodá mu návody, jak si otestovat výdělečnost projektů a rychle se osamostatnit. Slouží k tomu skvěle promyšlená cvičení, která jsou inteligentní, trefná a směřují člověka přesně tam, kam ho mají směřovat. Občas už v populárně naučných knihách cvičením příliš času nevěnuji (možná ke své škodě), ale u této knihy bylo požitkem zamýšlet se nad každou otázkou a vyplňovat prázdné řádky. 

Kniha cílí přesně na problémy, kterých se děsí každý člověk před začátkem práce na volné noze. Ty, kvůli kterým se nikdy neosamostatní, kvůli kterým vždycky selže. A voilà. Tato kniha napomůže odstranit právě tyto problémy, které táhnou člověka ke dnu. Dozvíte se, jak dobře propagovat své služby, jak si zajistit platící zákazníky a mnoho dalších. A to bez zbytečných byznys plánů, bez peněz hloupě investovaných do inzertní reklamy.

Svobodný život při práci na volné noze je ilustrován na příkladu těch, kteří uspěli a kteří prorazili. Seznámíte se například s příběhem paní Dortíkové, která peče ty nejlepší veganské dortíky, nebo s ženou, která razí heslo F*ck the diets! V knize naleznete jejich triky, tipy, jejich cenné know-how, které můžete využít pro vybudování vlastní kariéry.

Také musím pochválit práci překladatele, který často v poznámkách pod čarou uvedl odkazy na podobné stránky, akce v České republice, o kterých se autorka zmiňuje v jejich (nejspíše původních) zahraničních verzích. Při čtení dále získáte spoustu praktických rad i tipů, které zafungovaly u jiných, tak proč by třeba nemohly zafungovat u nás. Proč se bolestně učit z omylů a chyb, když se některých dá díky této knize vyvarovat?

Publikace Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého se hodí pro všechny, kteří se zamilovali do života na volné noze, kteří chtějí práci podle vlastních zálib a pravidel a nebojí se proto něco udělat. Pro všechny, kteří chtějí cestovat, pracovat z ticha domova, nebo třeba z kavárny. Tipy a rady využijí nejen budoucí živnostníci, ale také ti, kteří nechtějí podnikat, ale možná si jen občas přivydělat nebo realizovat svůj dávný sen. Konec konců nemusíme hned všichni podnikat, občas stačí jen něco podniknout.

Cantwell, Marianne. Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého. Vyd. 1. Praha, Grada, 2015, 224 s. ISBN 978-80-247-5420-8.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení