Recenze: Odborná literatura

Vývoj ženského čtenářstva

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
zena

V historii měly ženy ve společnosti vždy nižší postavení než muži. Jejich místo bylo doma, kde měly trávit čas vařením, uklízením a péčí o děti. Ženy ale odjakživa toužily po něčem víc. Chtěly mít vliv na chod světa, chtěly pracovat, chtěly dělat vše, co dělali jejich muži. A tak se některé hrdinky pustily do změn, které na vždy ovlivnily svět.

 

knihaKniha Stefana Bollmanna Ženy a knihy, kterou vydalo v roce 2015 nakladatelství Host, se zaměřuje na postavení žen jako čtenářek. Dříve měly ženy přístup jen k určitému druhu literatury, byla to především Bible a další duchovní svazky. Jen muži měli tu čest číst staré klasiky antické i pozdější literatury. To se ale v průběhu let změnilo, ženy už nečtou jen duchovně zaměřená díla.

Autor se zabývá otázkou, jakými čtenářkami vlastně ženy jsou. V čem jsou rozdílné od svých mužských protějšků a proč vlastně čtou. Přišel na velice zajímavý fakt. Ženy často čtou hlavně proto, aby žily. Jejich opravdový život není v mnoha případech šťastný, nezažívají nic zajímavého, zabředly do stereotypu, a tak utíkají do fiktivních světů, sžívají se s hlavními hrdinkami či hrdiny a touží prožít alespoň jedno takové dobrodružství jako oni. Hrdinové knih jsou jejich nejbližšími přáteli. A to platí do dnes. Některé si našly „přátele“ v televizních seriálech, ale mnohé zůstávají u svých knižních přátel. I když uběhlo již mnoho let, jedna věc zůstává stejná: ženy jsou čtenářkami kritickými a rády o literatuře diskutují. A to jim v dnešní době umožňuje ve velkém množství internet. Zakládají diskuzní fóra, spravují webové stránky o literatuře a v neposlední řadě samy píší. Tzv. fanfiction je oblíbeným žánrem a dalším prostředkem, který umožňuje čtenáři popustit uzdu své fantazie.

Změnila se také role knižní hrdinky. Z pasivní, nevinné dívky se stává sebevědomá a hlavně čtoucí žena. A z toho plyne další změna. Žena se inspiruje svou hrdinkou a čte. A čte všude. Dnes potkáváte čtenářky všude. Čtou si v dopravních prostředcích, v parku, ve škole i o poledních pauzách. Čtení je sexy.

Kniha je rozdělena na čtyři hlavní části, které se pak dále dělí na podkapitoly. V první části, nazývající se Počátky čtenářské vášně, se autor věnuje osmnáctému století a jeho čtenářkám. Druhá je pak nazvaná Síla četby a logicky navazuje devatenáctým stoletím, třetí je část Knihomolky s dvacátým stoletím a poslední věnující se současnosti je Čtení bez konce.

Jelikož je kniha teoretickým počinem, je zřejmé, že může některým čtenářům dělat problémy. Není to oddechovka, kterou si přečtete večer před spaním. Je to kniha, u které musíte dávat pozor a soustředit se. Pokud tento fakt přijmete, bude vám tato kniha milým společníkem po mnoho hodin. A zajisté se u ní budete nejen dobře bavit, ale dozvíte se i řadu zajímavých faktů z knižních dějin.

Dílo doporučuji všem ženám ale i mužům. Všem, kteří se rádi dozví, jak ženy našly cestu ke čtení.

BOLLMANN, Stefan. Ženy a knihy. Brno: Host, 2015. ISBN 978-80-7491-410-2, 351 s.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení