Recenze: Odborná literatura

Recenze: Lukas Blinka – Online závislosti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

S rozvojem pokročilých technologií, který s sebou přinesla dnešní doba, se stále častěji setkáváme s novým jevem - mnozí z nás jsou díky chytrým telefonům a tabletům vlastně permanentně online. Jedná se o závislost, nadměrné používání internetu, či běžný jev dnešní doby? Fenomén současnosti detailně rozebírá kniha Online závislosti, kterou vydalo nakladatelství Grada Publishing, a.s.


knihaRozsáhlý úvod knihy je věnován rozboru, zda vůbec existuje závislost na internetu a jak ji případně charakterizovat. Všeobecně se o závislosti hovoří v situaci, kdy člověk není schopen kontrolovat své jednání a pokračuje v něm, i když si prokazatelně škodí. V knize se setkáváme se dvěma zásadními pojmy, a to závislostí, kdy používání internetu splňuje všechna kritéria závislosti, a pojmem nadměrné užívání internetu, který je definován tím, že se objevují jen některá kritéria provázející závislost. Nadměrné užívání internetu je tudíž širší pojem, závislostí označujeme až chování v krajním případě.

V textu najdeme informaci, že lidé s problematickým vzorcem používání internetu bývají online mezi 40 – 80 hodinami týdně. Tento údaj je pouze orientační, je potřeba zohlednit konkrétní situaci, pro mnohé lidi je používání internetu pracovním nástrojem a obě aktivity, pracovní i nepracovní, se mohou překrývat. Nalézt tedy hranici mezi závislostí a nadměrným používáním internetu je poměrně obtížné.

A kdo je nejvíce ohrožený závislostí na internetu? Mezi nejrizikovější skupiny patří děti a dospívající, studenti vysokých škol, zaměstnanci s pravidelným přístupem k internetu, nezaměstnaní či matky na mateřské dovolené.
Online závislosti jsou v knize rozděleny do čtyř kapitol:
Závislost na hraní online her
Sexuální chování, internet a závislost
Online hazardní hraní
Nadměrné užívání online sociálních sítí

Abychom měli konkrétnější představu o tom, jak může vypadat například závislost na sociálních sítích (SNS - z anglického „social networking sites“), publikace uvádí případ britské studentky:

Jak závislost na SNS může vypadat, popisuje Mark Griffiths s kolegy (2014) na případu devatenáctileté britské studentky Mariny. Ta trávila na Facebooku čím dál více času, až se během posledních dvou let stala zcela pohlcena touto aktivitou. Marina se snažila být online ve všech možných situacích, během výuky ve škole, ve volném čase, a dokonce měla problémy se spánkem, protože kontrolovala Facebook mnohokrát během noci. Velmi často publikovala statusy a následně kontrolovala, jaké jsou reakce na ně. Pokud reakce nebyly dostatečné, bývala frustrovaná, podrážděná či smutná. Na sociální síti měla více než tisíc přátel. Používání Facebooku už několikrát vyústilo v nutnost opakovat zkoušky ve škole. Během této doby ji její rodina donutila být online méně, což ale Marina snášela značně nelibě. Sama však odmítala, že by měla problém, psychologickou pomoc kontaktovala její rodina.

Kniha zpracovaná Lukasem Blinkou a kolektivem se zabývá skutečně aktuálním tématem. Přináší pohled na online závislosti ze všech možných úhlů, je plná podrobných údajů, dostáváme spoustu detailních informací o literatuře, ze které autoři čerpali, o zahraničních výzkumech a různých souvisejících studiích. Je vidět, že snahou autorů bylo kompletně zmapovat tuto novou problematiku.

To je nepochybně chvályhodný přístup, avšak „běžný“ čtenář je příliš zahlcen fakty, která pro něj nejsou podstatná. Knize chybí určitý nadhled, protože pokud není určena pouze odborníkům, laik je zavalen velkým množstvím údajů a odborných termínů, ve kterých se ztrácí. A to je škoda, protože publikace pojmenovává a snaží se definovat jeden z problémů současnosti, který by neměl uniknout naší pozornosti. Dá se totiž předpokládat, že se v blízké budoucnosti s online závislostmi budeme setkávat stále častěji.

 

Online závislosti
Autor Lukas Blinka
Nakladatelství Grada
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 200
ISBN/EAN 978-80-210-7975-5
Ediční řada Psyché

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení