Recenze: Odborná literatura

Recenze: Laura Markham – Aha! Rodičovství. Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Téměř na každého člověka přijde období, kdy zatouží po dítěti. A hlavně ženy dávno před početím nebo během těhotenství, přemýšlí nad tím, jestli budou dobré matky, jestli budou schopné dát svému dítěti ze sebe samých jen to nejlepší, jestli dokáží uspokojit všechny jejich potřeby, a také se potýkají se strachem, zda vše zvládnou podle představ svých i svého okolí.


knihaExistuje mnoho publikací, které se tomuto tématu věnují. Je jich přímo přehršel a často je velice těžké rozhodnout se, kterou si vybereme, a poté také zhodnotit, zda jsme vybrali dobře. Jednou z kapek v moři je také kniha Dr. Laury Markhamové, nazvaná podle jejího hlavního principu Aha! Rodičovství. Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii. Princip Aha můžeme charakterizovat jako bod v čase, kdy si jako rodič uvědomíme, že jsme tady nejen pro své dítě, ale taky sami pro sebe, a že právě toto sebepoznání vede k lepší výchově našich dětí. Za hlavní myšlenku knihy pak můžeme považovat následující větu:

Rodičovství a výchova dítěte nespočívá v tom, co dělá naše dítě, ale v tom, jak na to reagujeme. (Str. 14)

Řečeno jinými slovy – nezáleží až tak na tom, jestli je naše dítě hodné nebo zlobivé, jestli křičí v obchodě nebo hází věcmi v obývacím pokoji, ale záleží na tom, jak k tomuto chování přistoupíme a jestli dokážeme odhalit příčinu tohoto chování a s tou pak dále pracovat.

Celá kniha je rozdělena do tří částí, z nichž první, nazvaná Umění seberegulace, ukazuje, jak je důležitá schopnost ovládat své vlastní emoce a jejich projevy a jak tyto projevy působí na naše potomky. Ve druhé části, Napojování se na dítě a vytváření hlubokého vztahu, se pak autorka zaměřuje na vytvoření a udržení hlubšího a smysluplnějšího vztahu mezi rodičem a dítětem. Třetí a poslední část, nazvaná Koučink, nikoli kontrola, obsahuje návody na zvládnutí různých situací, které může rodič se svým dítětem zažít.

Ne všechny názory Dr. Markhamové jsem přijala za své, na knize lze stále bravurně demonstrovat rozdíl mezi „východní“ a „západní“ výchovou, ale například tvrzení, že rodič, kterému se během jeho dětství nedostávalo dostatečné náklonnosti od jeho rodičů, sám musí na projevech této náklonnosti pracovat daleko urputněji, než rodič, jehož matka na něj byla během dětství více napojena. Rozdíl mezi pojmy „východní“ a „západní“ výchova chápu tak, že našinec je zvyklý na striktnější výchovu, často oplývající seznamem příkazů a zákazů a různorodých sankcí za jejich porušení, což já sama dávám částečně za vinu společenské situaci v naší zemi a její zeměpisné poloze, kdy ani naši předkové nebyli lidé emotivněji založení. Kdežto rodiče ze západních zemí, které jsou typičtější pro svůj alternativní styl nejen ve výchově, ale například také ve vzdělávání mladých lidí a v životním stylu obecně, je zaměřen víc na duševní potřeby dítěte a na jejich plnohodnotné naplnění. Nemůžeme říct, že je jeden z těchto směrů lepší než druhý, můžeme argumentovat tím, že děti, které prošly „východní“ výchovou, jsou disciplinovanější, mají víc respektu k autoritám, a na druhé straně děti, které prošly „západní“ výchovou, jsou zaměřeny emocionálněji, ale často neznají hranice vhodného chování. V dnešní globální době už samozřejmě dochází k prolínání těchto směrů, což sice nevede pouze k pozitivním změnám, ale určitě je to velký krok kupředu.

Kniha je logicky členěna a pro zdůraznění informací je protkána řadou příkladů z rodičovské praxe. A i když nemusíme souhlasit se vším, co v publikaci Laura Markhamová předkládá, myslím si, že zde každý čtenář (ať už je to rodič zasloužilý, začátečník, nebo teprve rodič – čekatel) najde něco, co ho osobně osloví a pomůže mu výchovu vlastních dětí směřovat tak, jak by chtěl.

Aha! Rodičovství. Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii
Autor Laura Markham
Nakladatelství Mladá fronta
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 296
ISBN/EAN 978-80-204-3950-5
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení