Recenze: Odborná literatura

Recenze: Ronald Siegel – Velká kniha meditačních technik

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Známe to snad všichni. Někdy chceme vypnout, ale hlavu máme plnou myšlenek. A ty poletují sem a tam jako miliony špatně poslaných pinpongových míčků. Někomu na utřídění myšlenek zabírá cvičení, jinému posezení ve vinárně s přáteli, někdo ovšem dává přednost tiché meditaci. A jak na ni? Velká kniha meditačních technik Ronalda Siegela  je kvalitním průvodcem pro každého, kdo chce proniknout do tajů meditace a zkvalitnit si život.


knihaVelká kniha meditačních technik představuje komplexní, poutavou a srozumitelnou učebnici všímavosti a meditačních technik. Všímavost nabízí cestu k celkové životní pohodě a pomáhá lépe zvládat nevyhnutelné překážky, jež život staví do cesty. Je přístupná každému a prokazatelně přináší příznivé účinky, přitom nevyžaduje žádný speciální výcvik ani množství volného času.

Díky této knize si osvojíte techniky, které fungují a které můžete jednoduše praktikovat cestou do práce, na procházce se psem nebo při mytí nádobí. Získáte spoustu praktických rad, jak do běžného života začlenit meditace, jež vám nezaberou víc než dvacet minut denně.

Pomocí flexibilního a podrobného akčního plánu se krok za krokem naučíte, jak se v běžném životě lépe soustředit, jak zvládat nepříjemné emoce jako hněv a smutek, jak prohloubit své vztahy, jak se cítit odpočatější a zažívat méně stresu, jak omezit nezdravé návyky, jak zmírnit pocity úzkosti a deprese i jak se zbavit nespavosti, bolestí zapříčiněných stresem a dalších zdravotních problémů.

Obsáhlá kniha je plná informačně výživných, leč kratších kapitol, díky čemuž se poznatky dají dobře vstřebávat. Je přehledná, strukturovaná a má příjemnou grafiku. Jednotlivé pasáže se dobře čtou i proto, že některé důležité informace v textu jsou zdůrazněné kurzívou či tučným písmem. Knihu proto ocení každý, kdo vyhledává informace, ale současně jde rád k podstatě věci a okolní balast ho příliš nezajímá. Určitě se čte o mnoho lépe než na podobné téma napsaná kniha Místa, která vás děsí.

Celkově považuji za velký klad ucelenost knihy, jednotnost a provázanost s vědeckými výzkumy. Meditace je teď zajímavé téma nejen pro lidi praktikující například jógu, ale i pro vědce. Meditace přináší člověku řadu fyzických i psychických benefitů, jako například redukci úzkosti, zlepšení matematických schopností, snížení krevního tlaku a další. A tato kniha představuje zajímavý a podnětný materiál, jak do meditačních technik proniknout a zkvalitnit si díky nim svůj život.

Oceňuji, že autor začlenil cvičení, která se dají používat každý den – například vychutnávání si jídla všemi pěti smysly. Je to naprosto jiný požitek z jídla, než když do sebe musím za pochodu natlačit pizzu a přitom přemýšlím, jestli vůbec stihnu dostat se na místo srazu včas. Myslím, že tato kniha může dát dobrý teoretický základ úplným začátečníkům a zároveň poskytuje i možnost vyzkoušet si řadu zajímavých meditačních technik i více prozkoumat svou vlastní osobnost prostřednictvím různých otázek a cvičení.

Prozkoumání a přijetí vlastní osobnosti považuji za jeden z nejdůležitějších prvků k tomu, aby člověk mohl proniknout do tajů meditace. Anne Franková napsala, že pokud člověk najde v sobě mír, může se stát osobou, která dokáže žít v míru s ostatními. A s tím se plně ztotožňuji. A pokud je i toto částečně vaším cílem, věřím, že kniha Velká kniha meditačních technik může být prvním průvodcem na této rozmanité cestě k vnitřní vyrovnanosti a klidu. Určitě dává dobrý přehled o meditačních technikách i návod, jak zklidnit mysl a lépe prožívat svůj život.

Velká kniha meditačních technik
Autor Ronald Siegel
Nakladatelství Grada
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 320
ISBN/EAN 978-80-247-5569-4
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení