Recenze: Odborná literatura

Recenze: The Beastess – Osamělost, aneb Kolik máte přátel na Facebooku

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Téma osamělosti je v poslední době aktuální, ale najít publikaci, které by porozuměla i laická část veřejnosti zajímající se o uvedenou problematiku, se rovná pomalu zázraku. Vše se mění letošním rokem, kdy nakladatelství Grada vydalo knihu Osamělost, aneb Kolik máte přátel na Facebooku. Autorkou je The Beastess, česká psychiatrička, která dnes žije ve Velké Británii. Její praxe, znalosti a osobní zkušenosti daly prostor pro vznik titulu, který vysvětluje proč se dnes, když je nás stále více, cítíme častěji sami. 

 

 

Na začátku knihy je okénko do minulosti, konkrétně návrat k vývoji člověka. Tato nedlouhá kapitola dává pochopit, že nutkavé potřeby v sobě stálekniha máme, jen se tzv. ventilují jinak. Dalším kladem je vyvrácení některých mýtů, které kolují ve společnosti. Autorka svá tvrzení dokládá průkaznými daty… Hlavní omyl tohoto „evolučního obhajování“ promiskuity spočívá v přesvědčení, že monogamní manželství je ryze kulturním vynálezem a záležitostí uměle vnucované morálky. … Lidská, či lépe řečeno hominidní monogamie tu byla dávno před vznikem morálky: její počátek spadá do doby, kdy se od sebe oddělily vývojové větve opic a lidí. (Str. 21)

Vzápětí navazuje příběh jedné rodiny, v níž každý člen bojuje s osamělostí. Vyprávění je krátké a věcné a postupně je využíváno v jednotlivých případech, které jsou díky tomu ještě více srozumitelné. Je proto důležité tuto rodinnou story nepřeskočit. 

 

V názvu není slovo Facebook uvedeno nadarmo. Fenomén dnešní doby je poměrně často očerňován. Lidé na sebe prozradí mnohdy i to, co by mělo zůstat skryto. Nejen Facebook, ale i další podobné sociální sítě zde naleznou určitou obhajobu. Čtenář se dozví, proč se tak chováme a uchylujeme se spíš do virtuální reality. Později na posedlost sdílením a surfováním autorka navázala několika pravidly, jak se na Facebooku (a nejen tam) chovat. Ačkoliv jsou to častokrát opakovaná pravidla, jejich dodržování se netěší oblibě, a tak není od věci, že na ně byla zaměřena pozornost.

 

Kniha běžnému čtenáři značně rozšíří obzory a pomůže pochopit skutečný význam osamělosti. Jako příklad lze uvést, že ačkoliv se spousta z nás domnívá, že osamělost se rovná samota, opak je pravdou. Proč tyto pocity zažíváme a že je potřeba se tomuto tématu věnovat, autorka samozřejmě vysvětluje. Dozajista velmi zajímavý je fakt, že každý z nás (bez rozdílu věku, pohlaví, společenského postavení atd.) se minimálně jednou v životě cítil osamělý a absolutně nepochopený.

Úplně nejlépe titul vystihuje poslední odstavec před povinným desaterem, z nějž bych ráda část odcitovala… Knížka by vás měla inspirovat k hlubšímu zamyšlení nad příčinami vaší osamělosti – ne být zjednodušeným desaterem. Uvědomíte-li si lépe, co k vašemu pocitu osamělosti přispívá, bude se vám snáze hledat i řešení. (Str. 140)

 

Knihu Osamělost, aneb Kolik máte přátel na Facebooku doporučuji. Nejde jen o to, přečíst si knížku proto, že se cítíte osamělí nebo máte momentálně problémy. Čtenář si rozšíří obzory a pochopí, proč nás nevítané pocity trápí. Pochopí, že neplatí časté „já jsem ten špatný, a proto jsem sám.“ Více už ale najdete v knize.

Osamělost, aneb Kolik máte přátel na Facebooku
Autor The Beastess
Nakladatelství Grada
Místo vydání České Budějovice
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 144
ISBN/EAN 978-80-247-5478-9
Ediční řada Psychologie pro každého

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení