Recenze: Odborná literatura

Recenze: Anna Šmalcová – Sladké dárky

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Už zase?! Zase má někdo narozeniny – tu věc, která má nepříjemný zvyk se u všech členů rodiny, přátel i známých rok co rok opakovat. A vy znovu bezradně stojíte před regály či bloumáte internetem. Dárek by měl být originální, krásný a od srdce. Jenže kde má člověk pořád čerpat k vymýšlení takových dárků inspiraci? No, třeba v knize Sladké dárky od Anny Šmalcové.


knihaTaké jste si všimli, jak se vaření a pečení stalo v posledních letech trendem, který zatím neustává? Televize, internet, tisk, ale hlavně kuchyně běžných lidí se stále více zaplňují recepty na pokrmy, které mají za úkol nejen dobře chutnat, ale často také dokonale vypadat. Je logické, že i mnohá nakladatelství vycházejí vstříc poptávce a neustále „chrlí“ nové a nové kuchařky. Prohlásit v tak velké konkurenci o nějaké knize, že je skutečně výjimečná, a doporučit ji dále, je poměrně odvážné. Já to však v případě Sladkých dárků od Anny Šmalcové s klidným svědomím udělám.

Sladké dárky zaujmou už na první pohled. V roztomilých růžových deskách se skrývá velké množství receptů doplněných fotografiemi, které vám prostě vezmou dech a ihned zatoužíte něco podobného stvořit ve vlastní kuchyni. Perníčky, dortíčky, koláčky a sušenky nejrůznějších tvarů ozdobené složitými kresbami a aplikacemi vypadají na první pohled jako nedosažitelné umělecké dílo. Anna Šmalcová však ve své knize popisuje veškeré použité techniky zdobení tak jednoduše a srozumitelně, že je nakonec zvládne každý.

První část knihy tvoří recepty na základní těsto, obecná doporučení týkající se polevy a podrobné popisy technik zdobení. Co je to královská poleva a jak docílit její vhodné konzistence pro různé účely použití? Jaké nástroje při zdobení používat? Jak vykouzlit ze základní bílé hmoty pestrou paletu okouzlujících odstínů? V čem spočívají techniky zdobení nesoucí trochu tajemné názvy jako třeba kartáčování, prošívání, filigránky, tupování, intarzie atd.? Už se cítíte vyděšení? Není vůbec proč, Anna Šmalcová vám ve své knize všechno přiblíží. Autorka samozřejmě nezapomíná ani podrobně vysvětlit, jak správně vytvořit nejrůznější lístečky, růžičky, volánky, či třeba docílit naprosté reálnosti díky napodobení různých struktur.

Druhou, značně rozsáhlejší, část již tvoří ukázky konkrétních výtvorů. Popis jednotlivých postupů vychází z první části knihy, čímž autorka docílila nejen maximální přehlednosti, ale také toho, že je kniha poměrně útlá a přitom obsahuje skutečně velké množství nápadů. Stránku za stránkou pak budete žasnout nad autorčinou bohatou fantazií. Nápady na cukroví ke svatbám, k Vánocům, Velikonocům, tipy na dárky pro děti i dospělé, ale třeba i okouzlující dobrůtky k čaji – jen těžko vymyslíte příležitost, u které by tyto umělecké skvosty nezabodovaly. Na celé knize je však nejlepší, že jakmile se jednou naučíte, jak podobný typ cukroví péct, snadno si vymyslíte své vlastní tvary i vzory.

Knihu Sladké dárky bych doporučila každému, koho baví pečení a hraní si s detaily. Drobné kresby a aplikace totiž vyžadují především velkou dávku trpělivosti. Jestli jste kuchař začátečník či zkušená hospodyňka už tak podstatnou roli nehraje, zručnost se jistě dostaví časem a navíc v nedokonalosti je přece krása.

Sladké dárky
Autor Anna Šmalcová
Nakladatelství Grada
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 200
ISBN/EAN 978-80-247-5429-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení