Recenze: Odborná literatura

Recenze: Daniel Lieberman – Příběh lidského těla

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Proč by děti měly žvýkat žvýkačky a džus je nezdravý? Které prvky populární paleo a raw stravy dávají smysl? Čím se liší dnešní spánek od spánku našich předků? Jak nám evoluční logika může pomoci předcházet chronickým onemocněním těla i psychiky a starat se o naše zdraví? Nejen na tyto otázky odpovídá známý evoluční biolog profesor Daniel Lieberman ve své knize Příběh lidského těla - evoluce, zdraví a nemoci

 



Příběh lidského tělaPříběh lidského těla napomáhá pochopit vývoj, kterým tělo prošlo v průběhu evoluce. Uznávaný profesor Lieberman ve své knize vysvětluje vlastnosti těla, dává je do souvislostí s evolučními a kulturními vlivy a uvádí, proč nás trápí určité neduhy. Předkládá čtenářům vysvětlení, jak narůstající nesoulad mezi směsicí adaptací našich těl z doby kamenné a pokrokem moderního světa vede k paradoxu - souběžnému nárůstu dlouhověkosti a chronické nemocnosti. Ať už chcete zlepšit vlastní zdraví, dozvědět se nové informace nebo naučit se žít ve větším souladu s vlastním tělem, může to být čtení právě pro vás. 

Styl psaní je výstižný, věty jsou dobře formulované a informace se snadno vstřebávají. Každé sekci je věnováno tolik prostoru, aby bylo vše dobře osvětleno a zároveň nebyl čtenář zahlcen informacemi. Rovněž zde nechybí seznam použité literatury, tudíž je vidět, že autor pracuje s vědeckými články a publikacemi a svá tvrzení podkládá důkazy. Nechybí zde ani obrázky a grafy, které slouží pro lepší představení si faktů a jako názorná demonstrace uváděných skutečností. Není to ovšem snadné čtení, poznatků je tu opravdu velké množství. A kniha se proto nedá přečíst najednou.

První polovina knihy se zabývá lidskou evolucí. Vynáší na světlo současné evoluční myšlenky týkající se chození po dvou nohou, velikosti mozku, našich stravovacích návyků či naší schopnosti uchovávat energii v podobě tuku. Druhá polovina se zabývá zemědělstvím, průmyslovou revolucí a tím, jak se naše těla přizpůsobují či spíše nepřizpůsobují současným podmínkám a stravování. Autor uvádí, proč z přemíry energie můžeme onemocnět. Proč nám pohodlí škodí i proč přicházíme o to, co nepoužíváme. Na konci přináší kniha informace o tom, jak nám může evoluční logika pomoci do budoucna se lépe starat o lidské tělo. 

Z knihy se především dozvíte, je, že tělo člověka procházelo v průběhu času mnohými změnami. Například když se zvětšila průměrná výška člověka, páteř se stala náchylnější ke stresu a osteoporóze. Není proto divu, že v moderní době lidé trpí bolestmi zad mnohdy už kolem 50. roku věku nebo i dříve. A právě o nich profesor Lieberman ve své knize hovoří. Všímá si mnohých změn, kterými se současné prostředí liší od prostředí našich předchůdců, a podotýká, jakým způsobem to ovlivnilo naše těla a naše životy.

Jelikož je autor evolučním biologem, všímá si systému i historie lidského těla. Mezi oblíbené sporty se v poslední dekádě dostalo běhání. Autor rozebírá, jak naše chování a anatomie může vést ke zraněním. Lidská noha je sice uzpůsobena k běhání, ale ne k běhání v obuvi. Nevhodná obuv tak naopak může vést ke zraněním, aniž by vybudovala silnější chodidlo.

Tyto a mnohé zavádějící zvyky či přesvědčení Lieberman ve své knize předkládá a vyvrací, aby čtenář lépe pochopil, jak funguje jeho tělo, a mohl se zodpovědněji postavit ke svému zdraví. Tím, že například konzumujeme více průmyslově zpracovávaného jídla, sladkého a plného prázdných kalorií, si zakládáme na nemocech jako je cukrovka. V tomto ohledu nás naše evoluční historie těla zrazuje. Máme v genech zakódováno, že sladké je dobré, ale naše těla nikdy nebyla připravena na takovou dostupnost sladkostí, jakou v západní společnosti máme. Pokud však některé naše omyly pochopíme, můžeme se jich vyvarovat a zlepšit naše zdraví.

Vysvětlení, která Lieberman předkládá, však nejsou univerzální. Stejně jako žádné lidské tělo není stejné. Nelze hledat jasné kauzální příčiny mezi jednotlivými jevy. Na druhou stranu kniha přináší zamyšlení nad věcmi, které jsem například sama brala jako samozřejmost. I proto je dobré se do knihy začíst a popřemýšlet, zda si sami neničíme své zdraví nějakou hloupostí.

Knihu Příběh lidského těla považuji za velice zdařilou. Předkládá obrovské množství zajímavých faktů, nad kterými je dobré se zamyslet. Můžete listovat jednotlivými kapitolami a hledat si informace o oblastech, které vás zajímají. Anebo ji můžete přečíst celou. Je chytrá, praktická a dobře se čte. Taková je kniha Příběh lidského těla. Pokud vás zajímá fungování vašeho těla, určitě tuto knihu v poličce knihkupectví nepřehlédněte.

Název: Příběh lidského těla

AutorDaniel Lieberman

PřekladJaromír Vicari

NakladatelstvíJan Melvil Publishing

Místo vydáníBrno

Rok vydání2016

Vydání1.

Počet stran496

ISBN978-80-7555-005-7

Ediční řadaPod povrchem


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení