Recenze: Odborná literatura

Recenze: Chris Anderson – Přednášejte jako na TEDu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Kdo by se nechtěl postavit na jeviště, pronést řeč a sklidit ovace ve stoje? Kdo by o tom alespoň jedenkrát za život nesnil? S knihou Přednášejte jako na TEDu, která byla přeložena do 25 jazyků, se vám to může podařit. Ovšem za předpokladu, že vám jde i o něco víc než jen o potlesk, že vám jde o myšlenku, kterou stojí za to šířit.

 



Přednášejte jako na TEDuKnihu Přednášejte jako na TEDu napsal tvůrce a organizátor konferencí Chris Anderson. Tyto konference zvané TED se staly světovou senzací. Mnoho originálních a poutavých myšlenek bylo sdíleno prostřednictvím internetu. Část z nich právě pod hlavičkou konferencí TED. A nyní se Chris Anderson rozhodl podělit se se čtenáři o své tipy a triky, jak přednést kvalitní, možná až strhující řeč při veřejném vystoupení.

Autor se totiž příliš nezabývá strukturou, ale upřímným podáním. Obsahem a myšlenkou, nikoliv balastem. Cílem jeho knihy je, aby čtenář pochopil, co dělá dobrou řeč dobrou. Sdílí své postřehy o tom, proč někteří řečníci odcházeli z konferenčních sálů doprovázeni bouřlivým potleskem ve stoje a jiní s vlažným a nejistým zatleskáním.

V knize se tak například čtenář dozví, že schopnost pronášet charismatické projevy není dar shůry, ale naučená dovednost. Zjistí, které řečnické styly uspí nebo odradí publikum. Dozví se, jak vystavět strhující přednášku pomocí pěti osvědčených řečnických nástrojů: propojení (s diváky), vyprávění (příběhu), vysvětlení (myšlenky), přesvědčení (o její důležitosti) a odhalení (např. nečekané pointy). Nebo také jak získat pozornost posluchačů prostřednictvím vytvoření drama, vzbuzení zvědavosti, ukázáním burcujícího obrázku či škádlením. Tyto a mnohé další informace usnadní přípravu projevů.

V tomto ohledu je publikace Přednášejte jako na TEDu osvěžující. Většina rad ohledně veřejného vystupování se soustředí na řeč těla, postoj a charisma, zatímco tato kniha se soustředí především na slova, kterými promlouváme, a na hodnotu, kterou poskytujeme posluchačům. Méně stylu, více podstaty. A metafora představená v knize jistojistě pomůže i při mluvení na veřejnosti – veřejné mluvení je jednoduše jako vyprávění příběhů lidem sedícím okolo ohniště.

A je to tak. Naše kultura je založena na příbězích. Příběhy sdružují, díky nim můžeme v myslích druhých lidí vytvářet emoce, sdílet myšlenky, vytvořit tutéž představu v myslích milionů lidí. A to pouhými slovy. Mluvení na veřejnosti proto může probudit empatii a nadšení a povzbudit ke sdílení znalostí a názorů či k prosazení snů. Tak proč se nenaučit vyprávět příběhy? Nebo se v jejich předávání alespoň trochu zlepšit?

Publikace Přednášejte jako na TEDu umí upoutat a na příkladech vypíchnout ty nejdůležitější i nejproblematičtější okamžiky v průběhu řeči. Kdo ovšem hledá návod na to, jak se ze dne na den stát druhým Stevem Jobsem, má smůlu. I při prezentování platí známá pravda, že praxe a zkušenost dělá mistra. Zprostředkovanou zkušenost však tato kniha podá, občas se sice Chris Anderson ve svých sděleních opakuje, ale dá se mu to odpustit. Je vidět, že má zkušenosti a jde mu o předání poselství a šíření myšlenek, nikoliv prázdných slov. O to, aby vystupovali skutečně jen lidé, kteří mají co říct, a ne jen ti, co si čechrají svá peříčka. 

I když se autor soustředí na myšlenku a odmítá poskytovat rady ke kopírování, čtenář se i tak mimoděk seznamuje se základními pravidly psaní a přednášení. Například tím, jak má vypadat správná struktura řeči, kdy úvodem je potřeba seznámit posluchače s tím, o čem bude řeč. Pak je uvést do kontextu, aby pochopili, proč na dané myšlence či tématu tolik záleží. Posléze je třeba posluchačům přednést hlavní myšlenky, dále praktické důsledky a nakonec svou řeč krátce uzavřít, třeba vyburcováním k akci.

Líbí se mi také, že Chris Anderson ve své knize čtenáře podporuje, aby se nebáli veřejně vystupovat, i když jsou třeba trochu plaší, a aby hledali příběhy a myšlenky, které stojí za to sdílet. A současně o nich mluvit autenticky vlastním a jedinečným způsobem. Kniha proto současně předkládá sedm nástrojů, jak se při veřejném vystupování zlepšit, a klade důraz na to, aby si budoucí úspěšný řečník uvědomil, že je důležité nekopírovat návody, ale umět se do své řeči vžít a zaujmout posluchače. Aby si uvědomil, že pokud bude jen následovat strukturu a kopírovat ostatní řečníky, bude působit uměle a nudně.

V knize proto nejsou k nalezení pravidla, jak správně vést obchodní jednání, připravit prezentaci na vysoké škole nebo přednést slavnostní přípitek na svatbě, ale ukazuje čtenáři, jak může nastavit svou mysl a jak se má na řeč připravit, aby byl jeho přednes úspěšný. Cílem pak není stát se skvělým řečníkem, ale být sám sebou. Sdílená myšlenka by měla být zajímavá, překvapivá a měla by se dát shrnout nejvýše do patnácti slov. Zkrátka neunavovat posluchače slovy, že tvrdou prací se dá dosáhnout úspěchu, ale probudit jejich zájem sdělením, že tvrdá práce občas brání úspěchu. 

Knihu proto doporučuji všem zajemcům o veřejné vystupování, ale i těm, kteří by rádi zlepšili svou každodenní konverzaci a naučili se, jak lépe předávat své myšlenky přátelům, rodině či kolegům v práci. Za mě se jedná určitě o přínosné čtení. Tipy jsou užitečné nejen pro firemní prezentace a přednášky, ale třeba i pro obhajoby diplomových prací.

Název: Přednášejte jako na TEDu

AutorChris Anderson

PřekladŠtěpán Dřímalka

NakladatelstvíJan Melvil Publishing

Místo vydáníBrno

Rok vydání2016

Vydání1.

Počet stran264

ISBN978-80-7555-004-0

Ediční řadaŽádná velká věda


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení