Recenze: Odborná literatura

Recenze: Jim Stoppani – Velká kniha posilování

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Posilujete? A myslíte to s posilováním vážně? Pokud ano, neměla by ve vaší knihovně chybět Velká kniha posilování autora Jima Stoppaniho od nakladatelství GRADA. Proč? Jednoduše proto, že je jedna z nejlepších, ne-li úplně nejlepší, která kdy v České republice na dané téma vznikla. Ostatně z toho důvodu ji asi GRADA vydala znovu ve druhém, o dvě stě stran rozšířeném vydání.

 



Velká kniha posilováníMožná jsou pro vás knihy o posilování jen zásobníky cviků s barevnými fotografiemi svalovců a žen s vypracovanými postavami, kteří předvádějí, jak procvičit ten či onen sval. U obrázků těchto modelů bývají stručné popisy a kromě nějakého úvodu a závěru se s psaným slovem takřka nesetkáte. Pokud je vskutku vnímáte takto, připravte se na šok. Přebal knihy sice slibuje 381 posilovacích cviků a opravdu je nabízí na více než 200 stranách, ale potom je tam dalších 400 stran, které nabízejí mnohem mnohem víc.

První část knihy důkladně seznamuje čtenáře se základy silového tréninku. Vysvětluje, co to ta síla vlastně je, jak svaly pracují, jaké proměnné do tréninku vstupují, jak jej lze uspořádat a co se k němu obvykle využívá. Mnozí cvičenci nad tím mávnou rukou s tím, že vše už dávno znají, ale s velkou pravděpodobností jim i tak Jim Stoppani objasní řadu důležitých faktů, jež ne vždy berou v potaz.

Nejrozsáhlejší část knihy tvoří tři části, věnující se detailně tréninkům dle cíle, který cvičenci sledují. Těmito cíli jsou svalový objem, maximální síla a spalování tuku. Vždy v nich najdete kapitoly určené začátečníkům i pokročilým a také nepřeberné množství metod, jež můžete vyzkoušet. Stoppani u každé z nich vysvětluje nejen její principy, ale předkládá též výhody a nevýhody daných metod a tabulky se cviky, množstvím sérií i počtem opakování, které slouží jako vzory pro čtenáře. Zajímavou novinkou je i jednoduchý způsob hodnocení dané metody dle ukazatelů času, trvání, obtížnosti a efektivity na škále od jedné do pěti. Snadno tak dávají čtenáři možnost srovnat je mezi sebou a zvolit tu nejvhodnější. Těchto různorodých způsobů jak posilovat jsou zde desítky. Své si tak najde úplný nováček, který chce s posilováním začít, ale neví jak, stejně jako zkušený powerlifter, potřebující zbavit se stagnace výkonnosti.

Paradoxně nejslabší částí jinak výborné knihy je zásobník cviků, který je nedílnou součástí snad každé publikace o posilování. Ten, který se nachází ve Velké knize posilování, je sice bohatý, ale čtenář se v něm neubrání dojmu, že řada cviků je zde svým způsobem zbytečně. Proč se věnovat víc než dvaceti variantám bench pressu samostatnými texty a fotografiemi, když velká část z nich by se dala zmínit jen jako varianta daného cviku s jiným náčiním, jednoruč či v jiné pozici. Navíc u těchto variant většinou chybí to, na co je většina uživatelů klasických zásobníků cviků zvyklá, tedy vysvětlení, jak tyto obměny působí na svaly a kdy je vhodné je zahrnout do tréninku. Je pravda, že tomuto se Jim Stoppani trochu věnuje v kapitole o základních metodách rozvoje svalového objemu, ale u jednotlivých cviků, zvlášť když je jich zde tolik, to citelně chybí. Navíc černobílé fotky, obvykle jedna, v malém množství případů dvě, u cviku dohromady s popisem nemusí vždy stačit, aby čtenář jasně pochopil správné provedení cviku. Zájemci o kalistheniku či jiné alternativní a stále populárnější formy silového cvičení zde také mnoho nezjistí, protože většina cviků patří k těm řekněme klasickým, konzervativním, způsobům posilování. Největší novinkou je zde možnost použití systému TRX. Cviky jsou obvyklým způsobem děleny podle svalových skupin, jež posilují, a najdeme zde i kapitolu o komplexních, neizolovaných cvicích.

Poslední část knihy se věnuje stravě. Jak většina cvičících ví, starost o to, co jíme, je pro efektivní cvičení naprosto nezbytná. Čtenář se nejen dozví o základních pravidlech správného stravování při silovém tréninku, ale najde zde vzorové jídelníčky, stejně jako možnosti jejich obměn tak, aby byl denní příjem potravy co nejpestřejší.

Na samotném konci je i několik pomocníků pro čtenáře této velmi komplexní knihy. Nachází se zde slovníček specifických pojmů, které jsou v textu zmiňovány a ne každému musí být jasné, co znamenají, abecední seznam cviků pro jejich snadné nalezení a soupis použité a doporučené literatury pro další studium, bez výjimky však v angličtině.

Obrovskou devízou knihy je i její odbornost. Jim Stoppani, přes úctyhodnou svalnatou postavu – na většině fotografií předvádí jednotlivé cviky sám, není jen namakaný cvok z posilovny, ale především výzkumník, který se věnuje tématu silového tréninku po celý svůj profesní život. Tvrzení, která prezentuje, tak jasně dokládá příslušnými výzkumy. V případě, že nemá k ruce exaktní data, nebojí se přiznat, že se jedná o jeho zkušenostmi podpořený názor, a vysvětlit, proč jej zastává.

Je jasné, komu knihu doporučit. Všichni, kteří mají zájem o více než jen běžný zásobník cviků, najdou ve Velké knize posilování nepřeberné množství rad a vědecky podložených postupů pro jejich vlastní trénink svalů. Nezáleží ani na tom, zda je čtenář začátečník, který se s posilováním pouze seznamuje, zkušený návštěvník posiloven, profesionální atlet či trenér.

Název knihy: Velká kniha posilování

Autor:  Jim Stoppani

Překlad: Libor Soumar

Nakladatelství: Grada Publishing a.s.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2016

Vydání: 2.

Počet stran: 640

ISBN: 978-80-247-5643-1 

Ediční řada: Sport extra


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení