Recenze: Odborná literatura

Recenze: František Emmert – Zikmund a Hanzelka - s Tatrou kolem světa

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Nakladatelství CPress přineslo začátkem listopadu roku 2016 novinku pocházející z pera Františka Emmerta, věnovanou dvěma výjimečným českým cestovatelům. Publikace Zikmund a Hanzelka - s Tatrou kolem světa se na 272 stranách věnuje nerozlučné dvojici legend, která v minulém století projela takřka celý svět.

 

zikmund a hanzelkaČeský národ je národem cestovatelů. Dokládá to nejen kvantum cestovatelských festivalů, klubů a spolků, které lze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku objevit, ale i vysoký počet odvážných jedinců, kteří se i dnes vydávají (znovu) poznávat svět. Někteří z nich se přitom o své zážitky rádi dělí i se širokou veřejností. Zatímco existuje mnoho šikovných cestovatelů, ze kterých si můžeme brát příklad, je mezi námi i několik exotických Dobrodruhů [1], kteří měli spíše zůstat doma a nikam nejezdit. Aniž by však autor recenze chtěl jakkoliv shazovat první skupinu či hanit výsledky jejich činnosti (protože mají jeho neskonalý respekt), tak si myslí, že bychom i u zmiňovaných šikovných cestovatelů jenom těžko hledali takové velikány, jako byli H+Z.

Zikmund a Hanzelka byli prvními na světě, kdo projel celým územím bývalého Sovětského svazu od východu na západ a prvními na světě, kdo projel automobilem napříč Núbijskou pouští (dvě předchozí výpravy zahynuly žízní poté, co účastníci vypili i vodu z chladičů nákladních bedfordů).Kromě jiného rovněž zachytili na filmový pás zrození sopky u jezera Kivu a jako první vynesli na Kilimandžáro československou vlajku.

František Emmert nyní všem, kteří se chtějí dozvědět víc o legendách českého cestovatelství, přinesl publikaci s názvem Zikmund a Hanzelka a podtitulem S Tatrou kolem světa. Publikace vznikla za aktivní spolupráce samotného Miroslava Zikmunda a ve spolupráci s pracovníky Archivu H+Z, odborného pracoviště působícího v rámci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. [2]

František Emmert je autorem literatury faktu. Do dnešního dne publikoval víc než dvacet knih věnovaných především českému 20. století. Mezi jeho nejznámější publikace patří Holocaust (2006), Rok 1968 v Československu (2007), Sametová revoluce (2009) či Václav Havel (2012). V roce 2009 obdržel hlavní cenu Egona Ervína Kische za Osudové osmičky v našich dějinách. Jeho nejnovější titul se úspěšností určitě zařadí k výše uvedeným dílům.

První dvě kapitoly publikace Zikmund a Hanzelka - s Tatrou kolem světa seznámí čtenáře s dětstvím a mládím obou cestovatelů. Třetí kapitola krátce (na dvou stranách) představí kopřivnickou automobilku, vyrábějící osobní i nákladní vozy Tatra. Nad čtvrtou kapitolou, věnovanou přípravám na cestu a samotnému odjezdu dne 22. dubna 1947 od budovy tehdejšího Autoklubu Republiky československé v Opletalově ulici, pak zaplesá srdce každého cestovatele. Kromě jiného se čtenáři dozví, jaký byl plánovaný rozpočet dvojice H+Z nebo kolik zbraní sebou v Tatře 87 vezli (str. 39 – 40). Soupis vybavení potřebného na cestu a zejména pak vzájemná korespondence cestovatelů ukáže, jak složitá byla příprava celého podniku (str. 40-41).

První cesta, kterou Zikmund s Hanzelkou podnikli, je v knize rozdělena do dvou kapitol. V páté kapitole (str. 50-119) se tak mohou čtenáři vydat spolu s cestovateli a jejich věrnou Tatrou 87 napříč celou Afrikou. Během africké etapy cesty (trvající od 8. května 1947 do 25. června 1948) ujeli čeští cestovatelé na svém vozu 35.966 kilometrů, navštívili 21 tehdejších zemí a států a zažili nespočet dobrodružství. Šestá kapitola (str. 120-174) se pak zaměřuje na 22.858 kilometrů dlouhou a 794 dnů trvající cestu po latinské Americe, trvající od 6. července 1948 do 7. září 1950.

Další dvě kapitoly krátce popisují, jaký byl návrat cestovatelů do vlasti, jaký ohlas cesta vyvolala u široké veřejnosti, jaký byl život obou cestovatelů v období mezi cestami (tedy od září 1950 do dubna 1959) a jak probíhaly přípravy na druhou cestu, kterou H+Z započali se dvěma novými členy výpravy přesně 22. dubna 1959.

Následně publikace zavede své čtenáře na 70.000 kilometrů dlouhou cestu Eurasií, kterou Zikmund a Hanzelka absolvovali ve dvou Tatrách 805 v doprovodu mechanika Oldřicha Chalupu, který byl později vystřídán Miroslavem Dryákem a lékaře Roberta Víta, který byl vystřídán Josefem Koryntou.

Poslední kapitola ve stručnosti popisuje život cestovatelů po návratu z druhé cesty. Čtenáři se tak dozví o publicistické a veřejné činnosti dvojice v šedesátých letech dvacátého století, o jejich činnosti během pražského jara, o letech 1969 až 1989, kdy patřili mezi zakázané autory, a o změně v jejich životech, kterou přinesl rok 1989.

Kouzlem knihy je, že informace o cestách předává zejména graficky, nikoliv slovně (samotného textu je totiž v knize opravdu poskrovnu). Na čtenáře čeká přes 600 fotografií. Velká část dokumentů a fotografií obsažených v publikaci přitom nebyla doposud zveřejněna, a to především dokumentů a fotografií z osobního života cestovatelů.

A právě ve fotkách a dokumentech tkví krása knihy. Zavedou čtenáře na místa vzdálená v čase i prostoru, ukážou jim svět dvojice H+Z, vzbudí v nich chuť hned všeho nechat a vydat se poznávat svět, který se sice od jejich časů hodně změnil, ale pořád má co nabídnout. Avšak jak již samotný rozsah titulu napovídá (272 stran), kdo se bude chtít dozvědět podrobné informace o cestách Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky, bude muset sáhnout (nejlépe) přímo po knihách samotných cestovatelů: Afrika snů a skutečnosti, S Československou vlajkou na Kilimandžáro, Přemožení pouště, Afrika kolem Tatry, Tam za řekou je Argentina, Přes Kordillery, Za lovci lebek, Mezi dvěma oceány, Tisíc a dvě noci, Světadíl pod Himalájem atd. Publikace Zikmund a Hanzelka – s Tatrou kolem světa je totiž pouhou ochutnávkou toho, co na cestách oba muži zažili.

Knize je rovněž možné vytknout nedostatečnou kritičnost, někdy přímo až nekritický obdiv k dílu Zikmunda a Hanzelky. I když publikace uvádí, že se po roce 1989 …objevily snahy jejich celoživotní dílo a jeho význam relativizovat (str. 266) nijak blíž se otázce opodstatněnosti někdy až přehnané adorace obou cestovatelů nevěnuje. Text se rovněž jenom povrchně věnuje soukromému životu dvojice a nikterak neodpovídá na otázku, jaký vliv měl život, pro který se rozhodli, na vztah s nejbližšími.

Autor recenze přesto doufá, obdobně jako Magdalena Preiningerová, kurátorka Archivu H+Z (str. 5), že publikace z pera F. Emmerta nebude jenom vzpomínkou na dílo inženýrů Hanzelky a Zikmunda, ale bude představovat …výzvu k následování jejich mužné odvahy, cílevědomé práce, věrného přátelství a mladé touhy poznat svět.

[1] Dobrodruh: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10963837589-dobrodruh/
[1] Blíže k Archivu H+Z viz zde: Archiv HZ. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně [online]. © 2011 Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně [cit. 28. 11. 2016]. Dostupné z www: http://www.muzeum-zlin.cz/cs/stranky/archiv-hz/.

Zikmund a Hanzelka - s Tatrou kolem světa
Autor František Emmert
Nakladatelství CPress
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 272
ISBN/EAN 978-80-2641-293-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení