Recenze: Odborná literatura

Recenze: Peter Wohlleben – Tajný život stromů

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

V listopadu 2016 vyšla v nakladatelství Kazda neobyčejná kniha o tajném životě stromů. Zatímco zdánlivě podobná kniha Tajná řeč stromů Erwina Thoma se zabývá bionikou, tedy pozorováním přírody a jejím využitím pro potřeby člověka, Peter Wohlleben píše ve své knize Tajný život stromů pouze o stromech jako živých bytostech, nehledě na praktické upotřebení. O bytostech schopných cítit bolest, vzájemně si pomáhat a komunikovat, dokonce určitým způsobem i myslet nebo vnímat čas.


Peter Wohlleben se vyučil lesn
íkem a dnes řídí ekologické lesní hospodářství v Německu, regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů. Pralesy jsou u nás také aktuálním tématem, které je spojováno především s Národním parkem Šumava a iniciativou neziskové organizace Hnutí DUHA. Je příjemné se vžít do potřeb, soužití a životaběhu středoevropských stromů, které můžeme vnímat kolem sebe a aktivně chránit i v naší republice.


Na ekologick
é zacházení se stromy se autor zaměřuje především v posledních dvou kapitolách, avšak neodsuzuje, nekárá, nelomí rukama, nemoralizuje, naopak povzbuzuje, rozechvívá ve čtenáři nenásilně a bez patosu pocit sounáležitosti. Autor cílí spíš na širokou veřejnost než na odbornou obec. Je to nakonec jakýkoli člověk, kterého touží svojí láskou a vášní ke stromům zaujmout a nadchnout, protože jenom ten, kdo stromy zná, je dokáže chránit. ( str. 201)


Tajný život stromů přináší fascinující poznatky, které autor předkládá prostým a čtivým jazykem, místy humorným a především záživným. Za to vděčíme velkým dílem i překladatelce PhDr. Magdaleně Havlové. Dozvíme se například, že stromy si prostřednictvím kořenů předávají živiny, které jejich druhovi chybí, vůněmi k sobě lákají hmyz, který si smlsne na škůdcích, kteří je trápí, anebo na sebe křupáním kořenů reagují. Také křičí bolestí: Když se ve kmeni přeruší proudění vody od kořenů k listům, objeví se vibrace. (str. 46) Podobně jako vibruje hrtan člověka, když křičí. Může na nás jejich křik a jiné vzkazy, které vysílají, psychicky působit při procházce lesem? Na to nám autor odpoví v kapitole Zdravý lesní vzduch?.


Jsou zde i otázky, na které zatím – i přes různé teorie – neznáme přesnou odpověď. Například jak stromy dokážou přenést vodu od kořenů až po korunu k listům. Mnoho otázek tudíž zůstává nezodpovězených. Možná jsme tím pádem chudší o možnou odpověď, avšak bohatší o další tajemství. Není to ale přinejmenším stejně nádherné?  (str. 54).


Peter Wohlleben a s ním i nakladatelství Kazda představují v knize Tajný život stromů viděný a přitom nevídaný svět, díky kterému bude procházka lesem navždy vzrušující. Jako by na nás tato kniha vrhala zelený stín, který má blahodárný vliv na naši duši. Stejně jako lesy.

 

Tajný život stromů
Autor Peter Wohlleben
Překlad Magdalena Havlová
Nakladatelství Kazda
Místo vydání Brno
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 208
ISBN/EAN 978-80-905788-6-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení