Recenze: Odborná literatura

Recenze: Svatava Vašková – Coolinářka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Rádi vaříte v každém ročním období? A chcete, aby vždy potřebné suroviny byly běžně dostupné v obchodech? Zkuste vsadit na kuchařku Coolinářka food blogerky Svatavy Vaškové, která se během krátké doby dostala na výsluní předních českých autorů blogů o vaření.

 



CoolinářkaSvatava Vašková alias food blogerka Coolinářka začala svůj blog psát na mateřské dovolené. Prostřednictvím autorských fotografií a receptů na něm sdílí svou vášeň pro vaření. V maximálně autentické kuchařce najdete její nejoblíbenější rodinné recepty. Výběr pokrmů mapuje celý rok, a vy tak můžete vařit ze surovin, které jsou právě k dispozici. Máte rádi klasiku, jako jsou kynuté buchty nebo segedínský guláš? Nebo raději něco z moderní kuchyně – exotickou polévku, krevety nebo dezert Pavlova? V kuchařce Coolinářka si určitě vyberete.

Kniha je rozdělena do čtyř částí – jaro, léto, podzim a zima. Vždy si tak můžete pochutnat na pokrmech z čerstvých surovin. Ty jsou běžně k sehnání v obchodech a není nutné pro ně vážit cestu do speciálních podniků se zdravou výživou. K dispozici máte přesně 80 receptů, 20 pro každé roční období. V každé část můžete najít recepty na polévku a hlavní jídla, ale především na moučníky a zákusky. Recepty tak můžete podle libosti propojovat a vytvářet chutná menu. Podtitul knihy – testováno na rodině – navíc o mnohém vypovídá. Je jasné, pro koho je kuchařka Coolinářka určena a koho má rozmazlovat. A je vidět, že Svatava Vašková na svou rodinu nedá dopustit.

Každému receptu je věnována dvoustrana. Na ní naleznete název, suroviny, postup přípravy a velkou fotografii, která láká k vyzkoušení pokrmů. Autorka si velmi zakládá na fotografiích, které jsou z její vlastní dílny. Dbá také na to, aby ilustrace skutečně reprezentovaly daný pokrm a nebyly kvůli hezčímu vzhledu upravovány čímkoliv nepřírodním, jako je tomu zvykem v běžné marketingové praxi. I proto je snadné zamilovat si grafické zpracování této knihy. A samozřejmě nejen kvůli tomu, jak recepty skvěle vypadají, tak i chutnají. 

Sympatická autorka čtenářům v kuchařce předkládá recepty, které zahrnují celou plejádu chutí. V knize čtenář nalezne běžná jídla (např. meruňkový koláč s tvarohem), tak i ty exotičtější (kokosové sušenky s lemon curd). Osobně jsem si oblíbila především recept na zapečenou ovesnou kaši s jahodami a kokosem, který používám jako dezert i jako snídaní. A dále jsou úžasnou záležitostí špagety s lososem, které potěší každého jedlíka. Kuchařku Coolinářka bych doporučila všem, kdo si chtějí dobře pochutnat a současně netrávit čas dlouhým vyvařováním a sháněním surovin.

 

Coolinářka
Autor Svatava Vašková
Nakladatelství Fragment
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 176
ISBN/EAN 978-80-253-2972-4
Ediční řada Moderní kuchařky

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení