Recenze: Odborná literatura

Recenze: Robert Vlach – Na volné noze

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Práce na volné noze s sebou nese velký kus nejistoty a nedostatku zkušeností. S dalšími a dalšími roky získáváte sebevědomí a zkušenosti a často to je opravdu metoda pokus-omyl, případně odkoukávání od zkušenějších. Robert Vlach jako mnohaletý provozovatel prvního portálu pro „volnonožce“ nyní přichází s knihou, kterou lze bez jakékoliv nadsázky nazvat biblí samostatných profesionálů!

 

na-volne-nozeLidé se smyslem pro pořádek a jistoty v této knize ocení perfektně poskládané kapitoly. Najdete tu úplně všechno – psychické zvládání této práce, motivaci, relaxační metody, praktické tipy pro práci, možnosti, jak zabránit prolínání osobního života do pracovního, pokud pracujete z domova, až po ryze podnikatelské záležitosti, jako například jak vést efektivně účetnictví, zabezpečit web, účet, email nebo jak nakládat s neplatiči či ještě lépe se jim úplně vyhnout.

Vlastní zkušenosti jsou k nezaplacení

Často se mi ani nechtělo věřit, že se autor podělil o znalosti a zkušenosti, ke kterým jiní freelanceři docházejí neskutečně dlouho, tvrdě a po trnité cestě, ale mnohdy k nim nedospějí vůbec. K některým jsem nakonec sama došla, některé byly těsně před vyřešením, v čemž mi tato kniha pomohla, a jiné se mne třeba netýkají. Zatím? Jak mnohovrstevnaté je toto specifické povolání, tak mnohovrstevnatá je tato kniha. Najdete v ní – a to říkám s pokorou -  opravdu všechno, co vás při práci freelancera může kdy napadnout. Objeví v ní poučení a chytré tipy i ti, kteří se nějaký ten rok už touto džunglí protloukají. Všechno je navíc uzpůsobeno poměrům v České republice, takže si troufám tvrdit, že tato kniha bude mít platnost minimálně dalších deset let. Pak už se domnívám, že by mohly nastat i nějaké zásadnější změny v mediální komunikaci a kdoví, kde živnostníci v té době budou.

Nadčasová publikace, která učí nemarnit příležitosti

Máte při podnikání málo odvahy? Bojíte se riskovat? Tady se dozvíte, tak nějak podprahově a jen mezi řádky, že je to škoda, protože lépe zažít neúspěch, než promarnit příležitost. Lépe využít intuici v kombinaci s logickým uvažováním, než podlehnout strachu nebo nátlaku okolí. Vlastní zkušenosti autora ukazují, že i on si prošel mnohými nezdary a že velkou roli v jeho úspěchu hraje i rodina, zázemí, a především dobrá organizace práce, která má jedno specifikum – je to měňavka. Co vyhovuje dnes, nemusí vyhovovat zítra. A je to úplně normální…

Lidská stopa v knize jí dává čtivost a čtenářům dychtivost neustoupit ze svých snů i ve chvílích, kdy nad nimi stojí černá mračna dočasného neúspěchu.

Pojďme se začíst:

Každá práce je jiná. Jinak musí se svým časem hospodařit stolař, který dělá pomalou a fyzicky náročnou práci, jinak programátor, který se potřebuje plně soustředit a po pěti šesti hodinách je zcela vyčerpaný, a jinak projektový manažer, který neustále přepíná kontexty a do toho pružně reaguje na e-maily, aby nezdržoval chod týmu pomalou odezvou.
Problém je, že jako nezávislí profesionálové a podnikatelé jsme někdy tohle všechno dohromady. Pracujeme hlavou, ale u něčeho musíme být osobně a spolupracujeme v týmech. Jsme boss, expert i holka pro všechno v jednom…"

Název knihy: Na volné noze
Autor: Robert Vlach
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 755
ISBN978-80-7555-015-6

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení