Recenze: Odborná literatura

Recenze: Michael Freeman – 50 cest ke kreativní fotografii

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Rádi fotografujete a nebojíte se zlepšovat? Pak jistě znáte Michaela Freemana. Ve více jak dvaceti publikacích nakladatelství Zoner Press provádí čtenáře všemi zákoutími fotografování, od perfektní expozice a kompozice až po zdokonalování v jednotlivých žánrech fotografie. V letošním roce vyšla jeho nová kniha 50 cest ke kreativní fotografii. Co od ní můžeme očekávat?


50 cest ke kreativní fotografiiJak název napovídá, autor nám předkládá padesát tipů, které by mohly oživit naše vnímání a zachycování světa či vést nás ke kreativnějším fotografiím. Autor každý tip někdy až příliš rozsáhle rozepisuje a ilustruje nejen svými fotografiemi, ale i fotografiemi známých fotografů, jako jsou například Bruce Gilden, Paul Strand, Richard Avedon nebo Fu Yongjun. Vaši pozornost osvěží i inspirativní citáty jako například: „Uvědomte si, jaké používáte postupy, a pak se jich zřekněte,“ od Briana Errola a Petera Schmidta. Inspirace jinými autory je pro Michaela Freemana důležitá, stejně tak myšlenka, která by měla stát za snímkem.

Není to poprvé, co Michael Freeman zavádí své čtenáře do říše kreativity. V roce 2011 vydalo Zoner Press publikaci Myslete jako fotograf aneb Kreativní myšlení pro lepší (digitální) fotografie, která se dělí na tři části: Záměr, Styl a Postup. Tento strukturovanější přístup ocení ti, kteří rádi postupují krok za krokem, a vědí, kam směrují a jaký kus cesty už urazili. Na rozdíl od této starší publikace je 50 cest ke kreativní fotografii spíš brainstormingem tipů bez vodicí linie, který využijí především pokročilejší fotografové, kteří se chtějí vyvarovat rutiny nebo nudy a chtějí mít po ruce nevyčerpatelnou zásobu nápadů.

Můžete se například inspirovat jinými druhy umění, třeba básněmi, které převedete do vizuální podoby, jako to udělal Michael Freeman s představou Dantova Pekla. Nebo zkuste pracovat s extrémním světlem, juxtapozicí, zaznamenávejte své nejbližší okolí netradičně, intimně. Své diváky můžete díky Freemanovým cestám ke kreativitě napínat, šokovat, znejišťovat i rozesmívat.

Publikace 50 cest ke kreativní fotografii nás láká dívat se, fotit a nebát se neznámého. Neustrnout v naučených postupech, ale být stále pozorní, připravení, objevovat a těšit se z nových pohledů. Každý z nás se rodí s velkou dávkou kreativity a Michael Freeman nám už několik let ukazuje cestu, po které jít, abychom to nezapomínali.

Název knihy: 50 cest ke kreativní fotografii
Autor: Michael Freeman
Překlad: Nikol Zachovalová Borochová
Nakladatelství: Zoner Press
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-7413-348-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení