Recenze: Odborná literatura

Recenze: Angela Duckworthová – Houževnatost – síla vytrvalosti a vášně

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Okamžitý úspěch. Milion shlédnutí na Youtube. Start-up, který jeho majitelům vynesl během týdne milion korun. Naučit se jazyk za měsíc. Svět bombarduje vidina, že je vše snadné a rychlé. Mnoho lidí iluzi úspěchu přes noc propadá, a pak následuje frustrace. Skutečnost je odlišná. Za úspěchem stojí zájem, záměrný trénink a nalezení smyslu. Dá se to shrnout jediným slovem. Houževnatost. A právě jí se dlouhodobě věnuje Angela Duckworthová a své poznatky předává dál v knize Houževnatost. Kterou vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.



Když obdivujeme špičkové sportovce, umělce, vědce, podnikatele či šéfkuchaře, často si říkáme: „Ten má ale talent!“ Průkopnická psycholožka Angela Duckworthová zastává jiný názor: základní ingrediencí všech vynikajících výkonů je houževnatost - kombinace dlouhodobé vášně pro jeden životní cíl a vytrvalosti. Na desítkách příkladů slavných i běžných lidí ukazuje, že právě houževnatost rozhoduje o úspěchu člověka v životě mnohem více než jeho vrozený talent či inteligence. Při svých závěrech se opírá také o desetiletí práce a množství vědeckých výzkumů.

Autorka poznatky podbarvuje i vlastním životním příběhem. Získala prestižní ocenění Grant géniů, třebaže o ní její otec prohlásil, že z ní žádný génius nebude. Z ředitelky neziskové organizace, přes konzultantku v nadnárodní společnosti a učitelku se dostala k psychologickým experimentům na Pensylvánské univerzitě, kde sama našla svou vášeň. Pomocí psychologické vědy prospívat dětem. Pustila se do zkoumání hlavního stavebního kamene úspěchu, až zjistila, že za ním stojí právě houževnatost, nebo-li odhodlanost a píle doprovázená hlubokým zájmem o činnost.

Angela Duckworthová rozhodně napsala ojedinělou knihu pro širokou veřejnost. Nejedná se jen o sbírku informací, ale spíše o velmi praktickou příručku, která přináší konkrétní rady a nápady, jak naplnit potenciál sebe sama či svých dětí. Kniha může být inspirací pro ty, kteří hledají svůj celoživotní cíl a přitom zatím jen střídají jednu činnost za druhou. Nebo pro ty, co chtějí zjistit, jak se zlepšovat ve sportu nebo v profesních dovednostech. Či jak se obrnit proti neúspěchům a jak ze svých dětí vychovat odolné a houževnaté osobnosti.

Pro mě osobně se stala kniha nejinspirativnější knihou letošního roku. Není to seberozvojová kniha, přitom mi dala mnohem víc - klíč a zastřešení k mým cílům. Mnoho rozvojových knih se vám pokouší pomoci dosáhnout vašich cílů, ale už se v nich tolik neřeší, zda jsou ty cíle opravdu pravé a pro vás smysluplné.Tady se vám naopak dostává i hlubokého zamyšlení nad tím, jak si vybrat jeden jediný celoživotní cíl a už z cesty za jeho plněním nikdy nesestoupit.

Publikace Houževnatost mi poskytla řadu podnětných myšlenek. Autorka poukazuje na fakt, že náš potenciál je jedna věc, ale co s ním uděláme, je věc zcela jiná. Úspěch i nadání totiž vypadá na obrazovkách či na stránkách magazínů jako samozřejmé a předem dané, ale naše společnost přehlíží tisíce hodin dřiny, které se za ním skrývají. Stačí vyvěsit video na Youtube a excelentnost najednou působí jednoduše, člověk už nevidí hodiny a hodiny zkoušení předtím.

Myslím, že právě zdůraznění vytrvalosti je v dnešní hektické době, obzvláště pro mladé, velmi důležité, aby se neztratili v hledání toho pravého životního cíle, ale začali na něm pracovat. I proto přináší autorka řadu otázek a drobných zamyšlení, aby každý z nás svůj pravý potenciál odhalil a začal jej realizovat. Současně ukazuje, že za úspěchem stojí zájem i usilovný trénink. Talent a úsilí vede k dovednosti, kterou je nutné rozvíjet, ta pak přinese úspěch. A tento poznatek se dá přenést nejen na studium, ale i na práci, vztahy i život samotný.

Autorka rovněž zdůrazňuje, jak důležité je i přes občasné nezdary vytrvat. Například mě překvapilo, že jeden z nejslavnějších spisovatelů John Irving je dyslektik. A že svůj nedostatek překonal vlastním úsilím a neustálým přepisováním, až vytvořil díla, které obdivuje nejen široká obec, ale i kritika.

Kniha je určitě také přínosem pro všechny slibné začátečníky, kteří se rádi pouštějí do nových projektů, ale po čase zjistí, že jim něco nevyhovuje, a jdou dál. Kniha jim totiž přiblíží, jak vytvoření silného životního cíle nebo poslání přinese do vašeho života kormidlo, podle kterého se budete snadno orientovat v tom, co je pro vás doopravdy důležité. Velmi bytostně jsem si při čtení uvědomila, jak je pro moje vlastní uspokojení důležité se zlepšovat, ne jen rozšiřovat poznatky v nových oblastech. Rovněž mi připomněla, že houževnatost mi vždycky přinesla výsledky a dobrý pocit ze sebe sama. A ten bych přála všem.

Myšlenek i nápadů pro zlepšení vašeho života je v knize nespočet. Stačí najít ty své a zařídit se podle nich. Kniha pomůže odhalit váš vnitřní kompas a zjistit, jak můžete ze svého nadání i života vytěžit maximum nejen pro své vlastní uspokojení, ale i pro dobro ostatních. A to je to, na čem skutečně záleží.

Název: Houževnatost – síla vytrvalosti a vášně
Autor: Angela Duckworthová
Nakladatelství: Jan MelvilPublishing
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 344
ISBN: 978-80-7555-021-7
Ediční řada: Žádná velká věda

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení