Recenze: Odborná literatura

Recenze: Peter Wohlleben – Slyšíš, jak mluví stromy?

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Pojďte spolu s Petrem Wohllebnem odhalit tajemství lesa a jeho obyvatel v nové publikaci určené i těm nejmladším.


slysis-jak-mluvi-stromy?V listopadu 2016 vyšla v nakladatelství Kazda neobyčejná kniha Tajný život stromů, ve které nám autor Peter Wohlleben odhaluje kůrovitou tvář stromů schopných cítit bolest, vzájemně si pomáhat a komunikovat, dokonce určitým způsobem i myslet nebo vnímat čas. Rok na to následoval další bestseller Citový život zvířat, ve kterém se dozvídáme o dosud málo prozkoumaných, avšak nanejvýš rozmanitých citech a chování lesních i domácích zvířat. Paralelně s těmito knihami však vychází i další publikace, z nichž je jedna určená těm nejmladším – Slyšíš, jak mluví stromy?


Titul Slyšíš, jak mluví stromy? se od zmíněných bestsellerů liší ledasčím, ale jedno mu zůstává společné, i tato kniha nám ukazuje fascinující život lesa. Od drobných půdních tvorečků přes užitečné vlky a samým troubením chraptící jeleny, až k zdánlivě pasivnějším stromům, ať už k společenským, nebo samotářským. Čím je kniha odlišná, je přizpůsobení čtenáři – v tomto případě dětskému.


Hned z titulní strany čiší hravost. Do fotografie lesa je zasazen malovaný buk, na kterém sedí malovaná sova se zvídavým pohledem, opírá se o něj veverka a u jeho paty nás sleduje roztomilá liška. Nejen tato zvířátka nás knihou provází, najdeme v ní i jiné tvory, včetně psa se šálou a hrníčkem čaje v tlapkách. Kromě nich je v publikaci i bohatý a kvalitní fotografický doprovod.


Vedle hravější vizuální stránky tu na děti čekají kvízy – věděli jste například, že na kilometr čtvereční žije více jestřábů v Berlíně než v lese? – či zajímavosti a experimenty na způsob „Vyzkoušej si sám“. Autor například popisuje, jak si udělat z pryskyřice žvýkačku, jak zatroubit jako jelen v říji nebo jak vyfukovat bubliny z březového polínka.


Samotný způsob, jakým Peter Wohlleben informace předává, je poutavý. Píše srozumitelně a humorně, nezahlcuje nás informacemi, obrací se přímo na čtenáře. Však má Peter Wohlleben s komunikací s mladšími čtenáři bohatou zkušenost. Řídí ekologické lesní hospodářství v Německu, regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů, a své znalosi se kromě publikací snaží předávat dál také na neobvyklých lesních toulkách přírodou v rámci Lesní akademie, kterou založil v roce 2016. Jeho toulek se zúčastňují právě i ti nejmladší, z nichž některé můžeme vidět na doprovodných fotografiích.


Na první prolistování zaujmou i samotné názvy kapitol: Jak stromy dýchají? Čemu se učí mladé stromky? Mají v lese internet? Co dělají stromy v noci? Umí stromy mluvit? A jak hovoří divoké kočky a jeleni? Má každé zvíře rodinu? Kdo se vejde do listu? Proč se nás tolik zvířat bojí? Jsou vlci nebezpeční? A další. Vidíme, že Peter Wohlleben pojal les komplexně od zvířat po rostliny.


Přestože se může zdát, že je kniha Slyšíš, jak mluví stromy? určená primárně dětem, není tomu tak. Hloubka i rozsah informací spolu s hravým vizuálním provedením a srozumitelností může oslovit i dospělé čtenáře. Ideální by mohla být třeba nejen pro rodiče zvídavých dětí, kteří přemýšlí, jak jim otevřít tajemný svět přírody, nebo pro pedagogy v (lesních) školkách i školách.



Název knihy: Slyšíš, jak mluví stromy?
Autor: Peter Wohlleben
Překlad: Magdalena Havlová
Nakladatelství: Kazda
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 128
ISBN/EAN: 978-80-906819-4-1

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení