Recenze: Odborná literatura

Recenze: Enrique Gracián – Prvočísla. Dlouhá řada do nekonečna

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Stejně jako má fyzika základní kameny hmoty v podobě atomů a elementárních částic, jazyk v souhláskách a samohláskách, informatika v bitech, tak matematika v prvočíslech. O vlastnostech těchto elementárních částic matematiky nás seznámí Enrique Gracián ve své knize Prvočísla – dlouhá řada do nekonečna, kterou vydalo nakladatelství Dokořán.


knihaAutor dokázal slibovanou dlouhou řadu do nekonečna vylíčit na pouhých 136 stranách. Kniha je po redakční stránce velmi pěkně zpracovaná. Všech 70 obrázků, grafů a ilustrací má jednotný vizuální styl. Stejně tak i vzorce, kterých se autor očividně nebojí, jsou dobře vysázeny a jsou tak dobře čitelné a oku lahodící. Jazyk, který používá překladatel, je jednoduchý, srozumitelný a čtivý. Za zvláštnost považuji, že kniha nebyla převedena ze španělského originálu, ale z anglického překladu. Předpokládaný okruh čtenářů se bude rekrutovat ze středoškolských a vysokoškolských studentů a učitelů a také ze širokých řad zájemců o matematiku.

Knihu podle mě dobře vystihují následující slova: stručná, výstižná a srozumitelná. Autor se ve výkladu bohužel nepouští do žádných novot a experimentů, vede jej jako ostatní autoři chronologicky. Ke srozumitelnosti výkladu kromě matematických zápisů přispívají výše zmiňované obrázky.

Enrique Gracián, jak jsem již uvedl, postupuje chronologicky od počátku objevení prvočísel až do současnosti. S postupem času ovšem klesá záběr a hloubka, do které se autor pouští, neboť problematika je náročnější a komplexnější. A tak pomalu přechází autor od základních aritmetických operací přes dělitelnost, harmonické řady po funkce komplexní proměnné.

Je jistě ke škodě, že se tak zkušený matematik nepokusil přijít s novým pohledem na danou problematiku. Kniha by tak vybočila z dlouhé, téměř nekonečné řady podobných titulů. Publikace ale i tak může čtenářům (hlavně těm, kteří podobnou ještě nečetli) přinést radost z poznání. Matematicky zběhlejší čtenář ocení dodatek.


Prvočísla. Dlouhá řada do nekonečna
Autor Enrique Gracián
Překlad Jan Klíma
Nakladatelství Dokořán
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 136
ISBN/EAN 978-80-7363-842-9
Ediční řada Matematický svět

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení