Recenze: Odborná literatura

Recenze: Peter Wohlleben – Tajná síť přírody

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Petera Wohllebena nemusím pravidelným čtenářům VašeLiteratura.cz dlouze představovat. Autor bestselleru Tajný život stromů přichází s novou várku informací o přírodě a jejích tajemstvích. V čerstvě vydané knize nakladatelství Kazda Tajná síť přírody odkrývá zdánlivě nesouvisející propojení jednotlivých zvířat, stromů i přírodního dění a jejich vzájemné ovlivňování.


knihaKaždá kapitola by bez nadsázky vyšla na další knihu. S druhou kapitolou, jejíž název Jak se z lososů stanou stromy zní jako vytržený z indiánských pověstí, však přichází první obavy. Nesnaží se nás Peter Wohlleben trošku násilně ohromit složitými přírodními souvislostmi, které už nebudeme jako laici schopni pobrat? Hned na úvod v kapitole o vlcích své čtenáře upozorňuje, že souvislosti v přírodě jsou komplikované, ale on rozhoduje o tom, do jakých detailů nebo naopak zjednodušení až zajde.

Tato obava je naštěstí rychle zažehnána, když se dostává na půdu nám známých lesů. Čtenáře, kteří již četli některé Wohllebenovy knihy, můžou potěšit prohloubené souvislosti, do kterých klade například mravence hodující na sladkých výkalech mšic, vlivy nešetrného lesního hospodaření nebo (nejen) v České republice tolik diskutované kůrovce. Ty Wohlleben mimochodem uvádí jako úžasné tvory, kteří nepředstavují pro zdravé lesy žádnou hrozbu za předpokladu, že mohou žít ve svém přirozeném životním prostředí, což bych rozvedla citací:

„K opravdu masovým přemnožením, která likvidují i zdravé jedince, dochází jedině tehdy, když my lidé změníme přirozená pravidla hry takovým způsobem, že brouci získají navrch. Ať už se jedná o zakládání plantáží či vypouštění škodlivin vedoucí ke změně klimatu – v konečném důsledku to nejsou brouci, nýbrž my, kdo vychyluje jazýček jemně vyvážených vah. Nemohli bychom se na to dívat také tak, že kůrovec nás upozorňuje na jisté nešvary?“ (str. 75)

A tak jedinou kapitolou, ve které Peter Wohlleben – dle mého názoru – ukousl příliš velké sousto, je jedna z posledních: Odkud pocházejí bílí lidé?. Na devíti (!) stranách rozebírá evoluci bílé rasy se srovnáním k planetě Zemi s odbočkami k řeči, migraci, od pravěku po dnešek a... Se vší úctou k jeho vědomostem ekologického lesníka a ochránce přírody mám pocit, že se v této ryze antropologicky zaměřené kapitole nechal strhnout a na závěr své knihy pro své čtenáře tahá (bílého) králíka z klobouku, vytváří iluzi vševědoucnosti.

I přes drobné nedostatky je kniha Tajná síť přírody velmi přínosná. Peter Wohlleben se snaží svým čtenářům předávat radost z přírody a našich bližních tvorů. Čtivým, populárně-naučným jazykem se smyslem pro humor odhaluje tajemství přírody, jakkoli jsou spletitá, a navádí nás k dalšímu bádání. Jeho záměr vychází z upřímné lásky k přírodě a touhy ostatní vést k jejímu porozumění a ochraně, za což mu patří můj obdiv i velký dík.


Tajná síť přírody
Autor Peter Wohlleben
Překlad Jana Čeřenová
Nakladatelství Kazda
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 208
ISBN/EAN 978-80-906819-6-5
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení