Recenze: Odborná literatura

Recenze: Laurence Gonzales – Umění přežít

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Nakladatelství JOTA vydalo počátkem letošního roku knihu představující kombinaci dobrodružného vyprávění, vědeckých poznatků a praktických rad, jak zvládat stres, vyhodnocovat rizika, rozhodovat se pod tlakem a hlavně jak přežít v krizových situacích. Publikace nese název Umění přežít (orig. Deep Survival).



Autorem publikace je Laurence Gonzales, nositel ceny National Magazine Award (získal ji dvakrát), Carl Sandburg Literary Award a Sigma Delta Chi Award. Pokračování publikace Umění přežít nesoucí název Surviving Survival: The Art and Science of Resilience byla vyhlášena jednou z nejlepších knih roku 2002 (časopisem Kirkus Reviews).

Jak již samotný název knihy napovídá, autor se pokouší najít odpověď na otázku, kdo ve chvílích krajního nebezpečí přežije, kdo zemře a zejména, proč je tomu tak.

Avšak abychom zjistili odpověď na výše uvedenou otázku, musíme si nejdříve položit otázku úplně jinou: Proč někdy dělají chytří a zkušení lidé hloupé věci, které je v krizových situacích stojí život? Odpověď autor nabízí v první části s názvem Odkud se berou nehody.

Jak k nehodám dochází, to autor vysvětluje na někdy až neuvěřitelných pravdivých příbězích o náhlých úmrtích i zázračných přežitích. Seznámíme se tak např. s příběhem zkušeného rangera kapitána J. Gabba, který zahynul během výletu na raftu, protože odmítl pomoc průvodce, s příběhem L. Hillové, slavné skalní lezkyně, která se zřítila z dvaadvaceti metrů, protože při uvazování sedáku nedokončila uzel, nebo s příběhem osmi lezců, kteří se zřítili do ledovcové trhliny na Mount Hoodu. Autor nás rovněž vezme za piloty stíhaček či za svými dcerami Amelií a Elenou a svým otcem. U každé z nehod autor popisuje, jak k nehodě (pravděpodobně) došlo, tedy kde udělaly jednotlivé osoby chybu a proč tuto chybu udělaly.

L. Gonzales tak čtenářům na jednotlivých výše uvedených případech ukazuje, jaké riziko může představovat tyranie vlastních plánů (očekávání), neschopnost pochopit přírodní (a obecně fyzikální) síly, zdánlivě zanedbatelná síla (vstup) v kritickém stavu samoorganizujících systémů, problém se zpracováním nových informací, neschopnost přizpůsobit se změně v prostředí, „nesprávná“ instinktivní reakce a (pro některé možná překvapivě) i nedostatek humoru. Děsivé příběhy jsou ukázkou, že „triviální věci se často začínají skládat v neštěstí dlouho předtím, než se stane." (str. 99)

Ve druhé části publikace s názvem Přežití nám autor přináší příběhy lidí, kteří se dostali do krizových situací. Nakonec, i když jim to někdy chvíli trvalo, než začali podnikat ty správné kroky, se stali pánem situace a přežili. Autor ukazuje, jak správně v takových situacích postupovat. Čtenáři se tak podívají za Kenem Killipem, který se ztratil v Národním parku Skalisté hory, Julianne Koepcke, která se živá dostala z džungle, do níž se zřítilo její letadlo po zásahu bleskem, několika lidmi, kteří se dne 11. září nacházeli ve WTC či za trosečníky Stevenem Kallahanem a Debbie Kiley.

Zejména příběh Debie Kiley považuje recenzent za hodně intenzivní a pro účely knihy vhodně zvolený, jelikož ukazuje, proč část lidí, kteří se společně s D.Kiley dostali do krizové situace, nepřežila a proč část ano.

I když nejspíš neexistuje univerzální odpověď na otázku, která stála za zrodem knihy, autor se v doslovu nesoucím název Pravidla dobrodružství pokouší shrnout základní rady, jak se držet od problémů dál, a pak nabízí dvanáct rad, jak se s problémy popasovat, když už přijdou.

V závěru publikace je možné najít pětistránkový seznam vybrané literatury, která se otázkám přežití v krizových situacích nějakým způsobem váže.

Nedá se samozřejmě zabránit všem nehodám. Nehody se stávaly a v budoucnu se budou nadále stávat. Avšak jak říká autor, „...nemusí se stát vám nebo mně." (str. 145) Seznámení se s knihou L. Gonzalese přitom může být prvním krokem k tomu, aby se nehoda nestala právě vám.

Název knihy: Umění přežít
Autor: Laurence Gonzales
Překladatel: Jakukb Futera
Nakladatelství: Nakladatelství Jota, s. r. o.
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2018
Vydání: 1.
Počet stran: 328
ISBN 978-80-7565-252-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení