Recenze: Odborná literatura

Recenze: Kelly Broganová, MD, Kristina Lobergová – Deprese: Zvládněte ji bez léků a získejte svůj život zpátky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

V průběhu staletí prošla medicína neuvěřitelným vývojem. To, že dnes lze bez problému léčit onemocnění a zranění, která si dříve žádala lidské životy, lze považovat za malý velký zázrak. Přesto však i v tomto oboru zůstávají temná místa, na která by bylo více než vhodné si pořádně posvítit. Mezi ně patří například způsob, jakým je dnes vnímána a léčena deprese. Že jde o skutečný problém, naznačují i mnohé statistky.



Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se od roku 2005 do roku 2017 zvýšil počet osob trpících depresemi o téměř 20 %. V roce 2015 se dle odhadů s depresí potýkaly 4 % světové populace (300 mil. lidí). Zkušenost s ní má každý 25. člověk na planetě. A jakkoli je slovo „deprese“ dobře známé, faktem zůstává, že ani odborníci se nedokážou shodnout na tom, co vlastně deprese je a jak vzniká. WHO odhaduje, že přibližně polovina osob trpících depresí není správně diagnostikována a dokonce ani ti, kteří mají diagnózu určenou dobře, nedostávají adekvátní léčbu.

Ve společnosti panuje hluboce zakořeněná představa, že deprese je důsledkem chemické nerovnováhy v mozku. Faktem však je, že nikdy žádný výzkum neprokázal, že by konkrétní stav mozku způsoboval depresi či s ní nějakým způsobem souvisel. Moderní výzkumy naopak naznačují, že naše vnímání deprese je zcela mylné.

Ve skutečnosti se nejedná o žádnou nemoc, ale o jakési upozornění, že v našem těle není něco v pořádku. Autorka knihy Deprese: Zvládněte ji bez léků a získejte svůj život zpátky Kelly Broganová přirovnává depresi k horečce. Horečka je varovným signálem a průvodním jevem, když se naše tělo s něčím vyrovnává. Příčiny však mohou být všeho druhu od angíny až po rostoucí zuby. Stejně tak deprese nemá jen jednu jedinou příčinu. Může být důsledkem potravinové intolerance, nerovnováhy cukru v krvi, dysfunkce štítné žlázy či nedostatku určitých živin ve stravě.

Jakkoli se to může zdát na první pohled absurdní, depresivní stavy s největší pravděpodobností souvisí spíše se stavem našich střev a skrytými zánětlivými procesy v těle, než s naší duší. Kelly Broganová ve své knize velmi podrobně popisuje fungování a neuvěřitelnou propojenost všeho se vším v lidském organizmu. Mimo jiné se také dozvíte, jak přesně fungují běžně dostupné léky jako Ibalgin nebo Paralen, jak si s ženským tělem i psychikou drsně pohrávají antikoncepční pilulky či jaký vliv mají pesticidy, běžně dostupné plasty, apod. Autorka značný prostor věnuje samozřejmě také antidepresivům. Nezávislé výzkumy totiž ukazují, že v krátkodobém horizontu antidepresiva nevykazují o nic lepší účinnost než placebo a v dlouhodobém dokonce depresi výrazně zhoršují.

Kniha Deprese: Zvládněte ji bez léků a získejte svůj život zpátky obsahuje dvě části. V té první se autorka věnuje teoretickému vysvětlení dané problematiky, ve druhé pak přináší praktický návod, jak s depresí skoncovat. Jedná se vlastně o stejný postup, kterým již řadu let úspěšně léčí své pacienty.

Přesnějším pojmem než léčba je však zdravý životní styl, kterým se mohou bohatě inspirovat i lidé, které deprese netrápí. Zde vidím daleký přesah této knihy, protože ačkoli je jejím tématem deprese, autorka vnímá tento problém ve vší komplexnosti. Podle ní má každý člověk nárok na plnohodnotný život, kdy se cítí zdravý, plně prožívá své emoce, nechybí mu energie a toto všechno se jako příjemný vedlejší produkt odráží také na jeho vzhledu.

Deprese: Zvládněte ji bez léků a získejte svůj život zpátky není knihou, kterou přečtete za několik málo večerů. Naopak se jedná o poměrně náročný text, ke kterému si pravděpodobně budete muset celou řadu pojmů dohledávat. Za trošku námahy při čtení ovšem tato kniha rozhodně stojí. Obsahuje totiž množství zajímavých a cenných informací, nejen pro lidi, kteří se v jakékoli podobě setkali s depresí, ale pro každého, kdo chce žít plnohodnotný život ve zdravém těle plném energie. Velmi také oceňuji autorčinu práci se zdroji. Všechny uvedené informace jsou podloženy důvěryhodnými studiemi, které si díky podrobným poznámkám v závěru knihy můžete dohledat v původním znění. Pokud hledáte kvalitní literaturu na dané téma, tato kniha by vám neměla ujít.


Deprese: Zvládněte ji bez léků a získejte svůj život zpátky
Autor Kelly Broganová, MD, Kristina Lobergová
Překlad Jana Kočičková
Nakladatelství BizBooks
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 296
ISBN/EAN 978-80-265-0727-7
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení